У добојској улици Николе Пашића незадовољни јер „нема надлежних“ за санирање канализације

Срна
У добојској улици Николе Пашића незадовољни јер „нема надлежних“ за санирање канализације

Добој - Станари зграде у Улици Николе Пашића 26 у Добоју изразили су данас незадовољство што ни након годину дана није утврђено ко је надлежан да санира 30 метара оштећене канализационе цијеви, због чега имају проблем одвода фекалних вода из подрума објекта.

Предсједник Заједнице етажних власника /ЗЕВ/ Драган Мишић рекао је новинарима да већ четврти пут имају проблем изливања фекалних вода у подрумске просторије због оштећења инсталације која од зграде води до главног колектора, што су, како наводи, у претходном периоду утврдили и радници добојског „Водовода“.


„Свима смо се обратили - и Одјељењу за стамбено-комуналне послове и Комуналној полицији али ништа. Нама се већ сугерише да смо ми ти који треба да мијењамо цјевовод, а то нема логике, јер се инсталација налази испод зелене површине и улице што значи да ми као ЗЕВ нисмо надлежни“, изјавио је Мишић.

Он каже да су станари присиљени да проналазе привремена рјешења која коштају доста, а данас су се окупили како би указали на овај проблем. Мишић је најавио да ће рјешење ситуације око надлежности тражити од градоначелника Добоја Обрена Петровића, с обзиром да надлежна градска одјељења нису ништа подузела.

Члан Управног одбора ЗЕВ-а Месуд Мујаковић рекао је да зграда нема средстава да самостално санира проблем, али и да није њихова надлежност.

Станар Раденко Ивановић упозорава да се ради о озбиљном проблему јер због фекалних вода може доћи до појаве заразних болести, а Младен Шуматић наводи да се зградом шири несносан смрад и да морају реаговати.

Предсједник ЗЕВ-а у Улици Светог Саве 99 Горан Божић појашњава да постојећи закон није добро регулисао одржавање ЗЕВ, због чега комуналне институције често настоје да трошкове санирања пребаце на ЗЕВ.

„По Закону, зграде одржавају своје инсталације у склопу ЗЕВ-а, међутим по законској регулативи земљиште које је 30 центиметара од темеља зграде је у државном односно јавном власништву“, навео је Божић, и подсјетио да су и они недавно имали сличан проблем са канализационом инсталацијом.

Присутни су навели и да зграда у Улици Николе Пашића 26 има 36 станова са око 70 станара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана