U bijeljinskoom preduzeću Patriot zaboravljaju ožiljke iz rata

Ljiljana Aleksić
U bijeljinskoom preduzeću Patriot zaboravljaju ožiljke iz rata

Bijeljina - Naplata parking mjesta, uređivanje i košenje zelenih površina, kao i pojedini sezonski poslovi, prilika su za ratne vojne invalide (RVI) i druge osobe sa invaliditetom da, uprkos trajnim posljedicama i ožiljcima koje nose iz rata, zarade za egzistenciju te prehrane porodicu i osjećaju se društveno korisnim.

Tu priliku već 17 godina pruža im bijeljinsko preduzeće "Patriot", jedno od rijetkih u BiH koje zapošljava osobe sa različitim oblikom invaliditeta. Ovo preduzeće ima 22 stalno zaposlena  radnika, a tokom ljetne sezone taj broj dostigne i do 40 zaposlenih.

- Već 17 godina opstajemo i, što je najbitnije, poslujemo pozitivno - rekao je tehnički direktor preduzeća "Patriot" Mladen Ubiparipović i dodao da je ta firma osnovana na inicijativu gradske Boračke organizacije.

Radnici "Patriota" angažovani su na različitim poslovima, a najviše su prepoznatljivi po naplati parkinga u gradu. U Bijeljini je obilježeno oko 800 parking mjesta, u šest gradskih zona, na kojima se obavlja naplata.

Radnici ovog preduzeća, osim kontrole parkinga i održavanja te površine, obavljaju i niz drugih poslova u skladu sa potrebama gradske uprave.

- Održavamo i zelene površine i staze u gradskom parku, obavljamo i poslove košenja oko kanala Dašnica u dužini od tri kilometra kao i košenje javnih površina na ulaznim i izlaznim pravcima pored magistralnih puteva - naveo je Ubiparipović koji svakodnevno razmišlja o pronalaženju novih vidova zarade.

"Patriotov" radnik radi i na poslovima fotokopiranja dokumentacije u gradskoj upravi, u takozvanoj šalter sali.

- Svi ovi poslovi su značajni za te ljude i oni ih godinama uspješno obavljaju. Pored RVI od prve do osme kategorije,  u skladu sa potrebama zapošljavamo i druge osobe sa invaliditetom koje imaju oštećenja do 70 odsto - kaže Ubiparipović i ističe da u narednom periodu očekuje proširenje i unapređenje parking službe te otvaranje novih parkirališta.

Jedan od radnika koji radi u ovom preduzeću je i Rade Đurić. Zaposlen je već 12 godina i zadovoljan svojim poslom, a najviše time što mu je omogućeno da radi.

- Posao nije lagan, radimo na hladnoći, kiši, pod vedrim nebom, ali smo zadovoljni. Za nas invalide posla nema i niko ne želi da nas zaposli, a većina nas prehranjuje porodice, tako da je ovo odlična prilika za nas - kaže Đurić.  

Uspješan primjer

Uspješan recept iz Bijeljine prepisali su mnogi širom BiH.

- Drago nam je da su mnogi prepoznali naš primjer kao uspješan i počeli da ga realizuju u svojim sredinama, poput Ugljevika i Modriče, i na taj način omogućili osobama sa invaliditetom da zarađuju - rekao je Mladen Ubiparipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana