У бијељинскоом предузећу Патриот заборављају ожиљке из рата

Љиљана Алексић
У бијељинскоом предузећу Патриот заборављају ожиљке из рата

Бијељина - Наплата паркинг мјеста, уређивање и кошење зелених површина, као и поједини сезонски послови, прилика су за ратне војне инвалиде (РВИ) и друге особе са инвалидитетом да, упркос трајним посљедицама и ожиљцима које носе из рата, зараде за егзистенцију те прехране породицу и осјећају се друштвено корисним.

Ту прилику већ 17 година пружа им бијељинско предузеће "Патриот", једно од ријетких у БиХ које запошљава особе са различитим обликом инвалидитета. Ово предузеће има 22 стално запослена  радника, а током љетне сезоне тај број достигне и до 40 запослених.

- Већ 17 година опстајемо и, што је најбитније, послујемо позитивно - рекао је технички директор предузећа "Патриот" Младен Убипариповић и додао да је та фирма основана на иницијативу градске Борачке организације.

Радници "Патриота" ангажовани су на различитим пословима, а највише су препознатљиви по наплати паркинга у граду. У Бијељини је обиљежено око 800 паркинг мјеста, у шест градских зона, на којима се обавља наплата.

Радници овог предузећа, осим контроле паркинга и одржавања те површине, обављају и низ других послова у складу са потребама градске управе.

- Одржавамо и зелене површине и стазе у градском парку, обављамо и послове кошења око канала Дашница у дужини од три километра као и кошење јавних површина на улазним и излазним правцима поред магистралних путева - навео је Убипариповић који свакодневно размишља о проналажењу нових видова зараде.

"Патриотов" радник ради и на пословима фотокопирања документације у градској управи, у такозваној шалтер сали.

- Сви ови послови су значајни за те људе и они их годинама успјешно обављају. Поред РВИ од прве до осме категорије,  у складу са потребама запошљавамо и друге особе са инвалидитетом које имају оштећења до 70 одсто - каже Убипариповић и истиче да у наредном периоду очекује проширење и унапређење паркинг службе те отварање нових паркиралишта.

Један од радника који ради у овом предузећу је и Раде Ђурић. Запослен је већ 12 година и задовољан својим послом, а највише тиме што му је омогућено да ради.

- Посао није лаган, радимо на хладноћи, киши, под ведрим небом, али смо задовољни. За нас инвалиде посла нема и нико не жели да нас запосли, а већина нас прехрањује породице, тако да је ово одлична прилика за нас - каже Ђурић.  

Успјешан примјер

Успјешан рецепт из Бијељине преписали су многи широм БиХ.

- Драго нам је да су многи препознали наш примјер као успјешан и почели да га реализују у својим срединама, попут Угљевика и Модриче, и на тај начин омогућили особама са инвалидитетом да зарађују - рекао је Младен Убипариповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана