У бијељинској болници Свети врачеви захтјевним операцијама на срцу продужују живот

Љиљана Алексић
У бијељинској болници Свети врачеви захтјевним операцијама на срцу продужују живот

Бијељина - У ангио сали бијељинске болнице "Свети врачеви" ових дана изведене су двије компликоване коронарне интервенције, што ову здравствену установу сврстава у ред ријетких у БиХ, али и шире у којима се изводе најзахтјевније процедуре ове врсте.

Ријеч је о перкутаним коронарним интервенцијама, односно интервенцијама путем катетера, жице, балона и стентова на коронарним крвним судовима, које је у Бијељини извео свјетски стручњак, интервентни кардиолог из Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије Синиша Стојковић.

- У питању су веома комплексни болесници код којих је раније покушана оваква интервенција, али смо, ево, у Бијељини направили добар покушај и код оба пацијента урадили доста компликоване процедуре. Оно што је важно јесте да су колеге лекари из Бијељине препознали да континуирана сарадња иде у корист пацијената, као и то да је овакве процедуре могуће радити у овом центру - рекао је Стојковић.

У Одсјеку за инвазивну и интервентну кардиолошку дијагностику и терапију, односно ангио сали бијељинске болнице прошле године први пут је изведена процедура отварања коронарне артерије. Сада се отишло корак даље.

- У активном извођењу ових процедура су учествовале наше младе колеге и то представља највећи квалитет свега овога. Дакле, имате едукацију у својој "кући" од највећих стручњака из те области које има овај регион. С друге стране, ту је и квалитет здравствене услуге који су добили наши пацијенти. Након ових интервенција живот ових пацијената биће знатно дужи и квалитетнији - изјавио је директор болнице "Свети врачеви" Синиша Максимовић.

Према његовим ријечима, ангио сала само је један од успјешних сегмената бијељинске болнице, гдје се интензивно ради и много улаже у знање, напредовање и едукацију.

Кардиолог из Бањалуке Александар Лазаревић, који је такође учествовао у овим интервенцијама, указао је на значај услова рада у бијељинској болници.

- Значајно је истаћи да су обезбијеђени добри услови за рад, сала посљедње генерације, као и материјал - навео је он.

Овим интервенцијама присуствовали су и млади љекари, што је од посебне важности за будућност медицине.

Ангио сала

Ангио сала у Бијељини ради већ четврту годину, а мјесечно у њој буде обављено око 80 интервенција. Ангио салу, осим бијељинске болнице, у Српској има још само Универзитетски клинички центар РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана