У аграр пласирано 39 милиона марака

Милијана Латиновић
У аграр пласирано 39 милиона марака

Бањалука - С циљем подстицања развоја пољопривреде, села и шумарства из Фонда "Партнер" је за двије деценије, колико постоји, у аграр уложено 39 милиона марака.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Фонд "Партнер", као издвојени рачун Министарства, настао 1997. године одлуком Владе Српске, у сврху развоја пољопривреде и повећања производње хране.

- Прва средства су обезбијеђена донацијом владе Јапана, а касније је Фонд увећан донацијама влада Словеније и Холандије. Од 2014. године увећан је и за новац који ће бити враћен од банака путем пројекта развоја мале комерцијалне пољопривреде, развоја сточарства и пројекта унапређења руралног предузетништва - навели су у Министарству. 

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да свака повољна кредитна линија добро дође пољопривредницима.

- Многе фарме су подигнуте захваљујући новцу из Фонда "Партнер". И сам сам прије шест година узео кредит од око 600.000 марака и изградио фарму музних грла, из које је до сада изашло око три и по милиона литара млијека. То довољно говори о исплативости тих улагања - рекао је Усорац.

Директор Пољопривредне задруге "Повртларство" из Црњелова код Бијељине Мићо Живић каже да су повољни кредити једина шанса за дугорочна улагања у пољопривреду.

- Обезбјеђење оваквих кредита значи пољопривредницима много, јер су камате повољне и до десет одсто ниже у односу на оно што пласирају комерцијалне банке - рекао је Живић и додао да ова задруга годишње откупи око 1.500 тона паприке, патлиџана и купуса од семберских ратара.

Живић истиче да око 400 тона откупљеног поврћа иде на хрватско и словеначко тржиште.

Кредите за пољопривреду из кредитне линије Фонда "Партнер" пласира НЛБ банка. Кредит се одобрава за изградњу нових објеката за сточарство, куповину основног стада, подизање воћњака и винограда, куповину противградне мреже, опреме за наводњавање, подизање стакленика и пластеника и куповину пољопривредне механизације. Минималан износ кредита за те намјене износи 10.000, док је максималан износ 100.000 марака. Новац од кредита може бити уложен и за капиталне инвестиције у сточарској и биљној производњи, те прехрамбеној индустрији, а које су иновативне, напредне и са високим степеном аутоматизације. Минималан износ за ове намјене је 100.001 КМ, док је максималан износ 500.000 КМ.

Корисници кредита

Корисници кредита из Фонда "Партнер" могу бити породична пољопривредна газдинства, комерцијална и некомерцијална. За новац из кредитног фонда могу аплицирати и задруге и други пословни субјекти регистровани за обављање пољопривредне дјелатности и прехрамбене индустрије, а који су уписани у Регистар корисника подстицајних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана