У Српцу до крова над главом уз помоћ општине

Дејан Јовичић
У Српцу до крова над главом уз помоћ општине

Србац - Како би био заустављен све већи одлив становништва, а нарочито младих у потрази за бољом егзистенцијом, Општинска управа у Српцу одлучила је да уведе стимулацију за младе брачне парове у виду субвенције за куповину неизграђеног грађевинског земљишта.

Ова мјера пронаталитетне политике односи се на изградњу стамбених или стамбено-пословних јединица, а млади брачни парови који се одлуче на овај корак добиће субвенцију од локалне управе у износу до 2.000 КМ.

Тим поводом начелник Српца Млађан Драгосављевић расписао је јавни оглас за продају земљишта који је отворен до 12. јуна, а у понуди је десет локација широм србачке општине.

- Младим брачним паровима омогућили смо три катастарске честице у Српцу по почетној цијени од десет КМ по метру квадратном, као и три локације у Гламочанима и четири локације у Ситнешима по почетној цијени од двије КМ по метру квадратном. Продаја ће бити вршена путем усменог јавног надметања, а брачним паровима којима буде одобрена куповина плаца исплатићемо субвенцију - рекао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, корисници субвенције ће у року од 18 мјесеци од закључења уговора морати прибавити урбанистичко-грађевинску документацију, а у року од 24 мјесеца почети са изградњом. Рок за завршетак изградње је пет година.

- Пријавити се могу супружници који нису старији од 35 година и који имају пријављено мјесто пребивалишта у Српцу од најмање годину. Услов је такође да нису власници или сувласници других стамбених јединица у Републици Српској и да су уплатили кауцију и измирили све обавезе према општини Србац - рекао је Драгосављевић.

Један од оних који очекују помоћ локалне управе у овом погледу је и 30-годишњи Милан Миланковић који живи у Горњој Лепеници код Српца са пет година млађом супругом и двоје дјеце од четири и двије године.

- Живимо у неприступачном дијелу општине и жеља нам је да будемо ближе граду, највише због дјеце. Број ученика у четвороразредној подручној школи се све више смањује и страхујемо да би се школа могла угасити за неколико година па бисмо на овај начин ријешили питање њиховог школовања. Заинтересовани смо за изградњу стамбеног објекта у Српцу и надамо се позитивном исходу - рекао је Милан.

Новим правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици, који је недавно усвојила општина Србац, предвиђене су и друге новине, попут исплате новчане помоћи за породице са четворо и више дјеце на мјесечном нивоу у износу од 100 КМ.

- Било је неминовно да се на овакав начин ухватимо у коштац са негативним природним прираштајем у Српцу који је присутан посљедњих година. Једна смо од ријетких општина у Српској која је увела овакве мјере и надам се да ћемо на овај начин барем дјелимично зауставити тренд одласка младих у друге европске земље - рекао је Драгосављевић.

Исплате

Поред најновијих мјера Општинске управе, на снази је и исплата једнократне помоћи за новорођену дјецу, и то 250 КМ за рођено прво и друго дијете, 400 КМ за треће дијете, 600 КМ за четврто и 1.000 КМ за пето и свако наредно дијете. Такође се уручује поклон, односно златник за прворођено дијете, а исплаћује се и једнократна новчана помоћ за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана