У Сокоцу, Рогатици и Хан Пијеску биће први нови катастри у Српској

Срна
У Сокоцу, Рогатици и Хан Пијеску биће први нови катастри у Српској

Соколац – Општине Соколац, Рогатица и Хан Пијесак требало би да први у Републици Српској имају нови катастар непокретности, најкасније до краја 2017. године, што ће њиховим грађанима омогућити лакше учествовање у правном промету некретнина и кредитном пословању.

"Ове три општине имале су срећу да су прве дошле на примјену Закона о јединственој евиденцији", рекао је за Срну помоћник директора за оснивање и одржавање катастра непокретности Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Александар Деурић.


Он каже да је на подручју општине Хан Пијесак посао излагања непокретности окончан у 16 катастарских општина, а преостала је само једна – катастарска општина Поџепље, која због заосталих мина из минулог рата није добро премјерена, па је било проблема.

"На подручју Хан Пијеска нови катастар непокретности биће основан до краја фебруара", очекује Деурић.

Према његовим ријечима, излагање некретнина и оснивање новог катастра непокретности биће завршено на подручју општине Рогатица половином ове године.

На територији општине Соколац има укупно 35 катастарских општина. Излагање техничких података о некретнинама завршен је у 16 катастарских општина, а у пет тај поступак још траје.

Деурић се нада да ће у овој општини нови катастар бити основан до крај 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана