U Šamcu održan godišnji Svetosavski koncert

Srna
U Šamcu održan godišnji Svetosavski koncert

Šamac - U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Šamac" večeras u kino-dvorani u Šamcu održan "Godišnji Svetosavski koncert".

Na kocertu su učestovali prvi i dječiji ansambl KUD-a "Šamac", veterani Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Brčko, KUD "Zoran Tomušilović" Donje Polje - Botajica - Modriča, KUD "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva i Plesni studio "Princes" iz Šamca.


Nastup dječijeg ansambla KUD-a "Šamac" pratila je podjela paketića najmlađim članovima društva.

Predsjednik KUD "Šamac" Mladen Radović kaže da su ovim tradicionalnim koncertom dali svoj doprinos obilježavanju sjećanja na Svetog Savu.

On je rekao da ih u aprilu čeka 15. međunarodna revija folklora "Šamačko proljeće", koji je upisan u kalendar CIOF-a, Svjetske organizacije festivala folklora koja radi u okviru UNESKO-a.

"Ponosni smo na to. U aprilu se bratimimo sa društvom iz Srbije, a dolaze nam društva iz Makedonije i Hrvatske, Srbije", kaže Radović.

On je dodao da ove godine KUD "Šamac" obilježava 18 godina rada, imaju 80 članova u tri uzrasne grupe, "ce" i "be" ansambl, mali i srednji, te prvi ansambl.


Rukovodilac veterana u folklornoj sekciji SPKD "Prosvjeta" iz Brčkog Daliborka Mitrović ističe da su se večeras rado odazvali pozivu da nastupe u Šamcu, te istakla da su večeras ovde najstariji članovi folklorne sekcije "Prosvjete".

"Predstavili smo se sa dvije koreografije - igrama srpskog življa iz Sarajevskog polja i igrama podgrmečkog kraja", kaže Mitrovićeva.

Ona podsjeća da su sinoć u Brčkom održali godišnji koncert, a nedavno proslavili 10. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana