U Rogaticu uloženo oko 44 miliona KM

Srna
U Rogaticu uloženo oko 44 miliona KM

Banjaluka - U opštinu Rogatica do sada je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike Srpske uloženo oko 44 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

Prema podacima Vlade, iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području ove lokalne zajednice odobreno je oko šest miliona KM, od čega je 4,7 miliona KM uloženo u sanaciju i rekonstrukciju lokalnih putnih pravaca na teritoriji opštine Rogatica - područje Žepe.


U oblast poljoprivrede od 2006. godine do danas na području opštine Rogatica kroz razne projekte, među kojima su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava i drugo, uloženo je oko 9,4 miliona KM, dok je kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvozu, te sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće Vlada Srpske uložila više od tri miliona KM.

Prema podacima Vlade Republike Srspke, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je skoro pola miliona KM za subvencije električne energije.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, na teritoriji ove lokalne zajednice zbrinuto je 119 porodica od čega izgradnjom stanova njih 56, dok su nepovratna novčana sredstva dobile 63 porodice, za šta izdvojeno je više od dva miliona KM, a aktivnosti po ovom pitanju se nastvljaju i dalje, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je oko 800 radnika iz četiri preduzeća, za šta je utrošeno oko 2,5 miliona KM.

Što se tiče zapošljavanja, u periodu od 2007. do danas zaposleno je 320 lica, za šta je Vlada izdvojila oko 1,5 miliona KM, dok je posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u opštini Rogatica od 2006. godine do danas zaposleno 27 invalidnih lica, što je finansirao sa oko 80.000 KM.

Iz Vlade Srpske Srni je rečeno da je za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema u škole u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojeno oko 250.000 KM, dok je kroz projekte podrške radu sportskih organizacija u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko 160.000 KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od pet miliona KM.

Kroz razne projekte u oblasti zdravstva, među kojima su adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine, uloženo je više od milion KM.

Pored podrške Vlade i ministarstava na području opštine Rogatica kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 2008. godine do danas plasirano je 18,7 miliona KM.

Iz sredstava po projektu "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje u više opštine u Srpskoj iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje ove lokalne zajednice odobreno je 5,5 miliona KM.

Na području opštine Rogatica izgrađene su dvije male hidroelektrane "Mesići Nova" i "Ustiprača", ukupne vrijednosti oko 27 miliona KM, dok je završetak male hidroelektrane Dub planiran 2017. godine. Vrijednost ove investicije procijenjena je na 44,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana