У Рогатицу уложено око 44 милиона КМ

Срна
У Рогатицу уложено око 44 милиона КМ

Бањалука - У општину Рогатица до сада је по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике Српске уложено око 44 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.

Према подацима Владе, из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју ове локалне заједнице одобрено је око шест милиона КМ, од чега је 4,7 милиона КМ уложено у санацију и реконструкцију локалних путних праваца на територији општине Рогатица - подручје Жепе.


У област пољопривреде од 2006. године до данас на подручју општине Рогатица кроз разне пројекте, међу којима су подстицајна средства за развој пољопривреде и села, заштита од поплава и друго, уложено је око 9,4 милиона КМ, док је кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извозу, те суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће Влада Српске уложила више од три милиона КМ.

Према подацима Владе Републике Срспке, за социјално угрожено становништво издвојено је скоро пола милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, на територији ове локалне заједнице збринуто је 119 породица од чега изградњом станова њих 56, док су неповратна новчана средства добиле 63 породице, за шта издвојено је више од два милиона КМ, а активности по овом питању се наствљају и даље, речено је Срни у Влади Српске.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је око 800 радника из четири предузећа, за шта је утрошено око 2,5 милиона КМ.

Што се тиче запошљавања, у периоду од 2007. до данас запослено је 320 лица, за шта је Влада издвојила око 1,5 милиона КМ, док је посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у општини Рогатица од 2006. године до данас запослено 27 инвалидних лица, што је финансирао са око 80.000 КМ.

Из Владе Српске Срни је речено да је за набавку рачунара и увођење информационих система у школе у овој локалној заједници, издвојено око 250.000 КМ, док је кроз пројекте подршке раду спортских организација у овој локалној заједници издвојено око 160.000 КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак издвојено је више од пет милиона КМ.

Кроз разне пројекте у области здравства, међу којима су адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине, уложено је више од милион КМ.

Поред подршке Владе и министарстава на подручју општине Рогатица кроз кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске од 2008. године до данас пласирано је 18,7 милиона КМ.

Из средстава по пројекту "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује у више општине у Српској из донаторских и кредних средстава Европске-инвестиционе банке, за подручје ове локалне заједнице одобрено је 5,5 милиона КМ.

На подручју општине Рогатица изграђене су двије мале хидроелектране "Месићи Нова" и "Устипрача", укупне вриједности око 27 милиона КМ, док је завршетак мале хидроелектране Дуб планиран 2017. године. Вриједност ове инвестиције процијењена је на 44,4 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана