У Приједору пуни сви станови за изнајмљивање

nezavisne.com
У Приједору пуни сви станови за изнајмљивање

Приједор - Потражња станова за изнајмљивање у Приједору је далеко већа од понуде, што би могло утицати на раст кирија у граду на Сани.

За разлику од Приједора, у Бањалуци однос понуде и потражње скоро је равномјеран, иако су изузетно тражени повољнији, односно класично опремљени станови, за разлику од луксузних станова, за које пршти од понуда, а који су већином празни.

Драган Грубан из агенције “Agent Anex” у Приједору и уредник facebook странице dom.ba, каже да станова за изнајмљивање у Приједору скоро да нема.

“Велика је помама за становима за изнајмљивање, тако да их је тешко наћи. Стално се повећава број људи који се са села насељавају у граду, затим су ту млади брачни парови који траже стан, а људи се тешко одлучују да издају стан, јер се дешава да остају дугови режија и оптерећења у стану”, рекао је Грубан.

Он је нагласио да је тренутно таква ситуација у Приједору, да су скоро сви станови за изнајмљивање у агенцији попуњени те је већина станова који се издају годинама и даље заузета и нико се из њих не исељава па чим се неко исели, усели се неко други.

“Кирија се креће од 200 до 300 КМ, гарсоњере су око 200 КМ, а двособни станови око 300 КМ плус режије. Цијене су сада у малом порасту због велике потражње те имамо ситуацију гдје људи у центру града изнајмљују гарсоњере за 200 до 250 КМ, а неки и више”, истиче Грубан.

Додао је да би требало појачати градњу зграда у Приједору, јер је велика потражња.

“Константно се сусрећемо са људима који траже да купе гарсоњере и станове до 65 квадрата и све диктира куповна моћ”, додао је Грубан.

Станислава Лигка, власник “Сага” некретнина Бањалука, каже да су у Бањалуци најтраженији станови ција кирија износи до 400 КМ, када се ради о дугорочном изнајмљивању.

“Понуда станова је доста велика, а највише су тражени станови до 400 КМ, који су класично опремљени и понуда таквих станова је мања него што се тражи, док је понуда луксузних станова већа него што је потребно. У задње вријеме појавило се доста опремљених станова који су много скупљи и они искачу изнад могућности грађана, то јест људи не могу то да плате”, рекла је Лигка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана