У Приједору пљуште тужбе због погрешних наочара

Данијела Стоканић
У Приједору пљуште тужбе због погрешних наочара

Приједор - Саша Мајкић из Приједора тужиће тамошњу "Оптику Вид" због грешке направљене приликом израде стакала на наочарима за његову седмогодишњу кћерку, а контратужбу најављују и из ове ординације, јер их је, како тврде, Мајкић уцјењивао.

Док се Мајкић и офталмолози међусобно оптужују, испашта седмогодишњакиња којој се у протеклом периоду због, како тврди њен отац, грешке у центрирању стакала на наочарима, диоптрија повећала са један на четири на једном оку и са три на пет на другом.

Мајкић каже да је све почело прошле године када је по препоруци дјецу одвео код приједорског офталмолога Наде Лукић која ради у "Оптици Вид", а која је одредила добру диоптрију, али је, како каже, грешку направио њихов оптичар који није добро центрирао стакла.

- То смо примијетили након неколико дана кад се дјевојчица пожалила на главобољу, због чега сам је поново одвео у исту ординацију, да би нам офталмолог рекао да је главобоља само изговор, јер ниједно дијете не воли да носи наочари - рекао је Мајкић.

И тако је, каже, прошло неколико мјесеци, а главобоља није пролазила, због чега је потражио и мишљење других љекара.

- У познатој београдској офталмолошкој клиници су констатовали да су стакла окренута наопако. Стакло је "бјежало" за 100 степени. Чим сам се вратио у Приједор, отишао сам у "Оптику Вид". Они су све вријеме покушавали да ме увјере како су наочари исправне - казао је Мајкић.

Додао је да је тада позвао офталмологе у Београду који су колегама у Приједору објаснили како да провјере стакла, након чега је грешка била очигледна.

- Замолили су ме да ништа не кажем докторици. Грешка се дешава свакоме, али не схватам докторицу, која ниједном за шест мјесеци није погледала наочари иако је знала за главобољу - истакао је Мајкић и додао да је спремио тужбу против одговорних у "Оптици Вид".

Лукићева каже да су Мајкићеве тврдње нетачне, те да се ни његовог изгледа више не сјећа.

- Диоптрија је коректно одређена, што су му потврдиле и остале колеге. Не видим разлог због чега ме напада. Такође, прича да се дјетету погоршао вид од погрешног стакла није тачна - казала је Лукићева.

Додала је да је Мајкић њиховог оптичара уцјењивао, пријетећи да ће га "разбити" ако му не да новац.

- Колега се уплашио, због чега му је дао новац - истакла је Лукићева и додала да је и њу покушао да уцјењује, што му, каже, није пошло за руком.

Власник "Оптике Вид" Радомир Лукић истакао је да ће Мајкића тужити због изнуде новца од оптичара.

- Нико не смије да пријети мојим радницима. Осим тога, није крив оптичар, него је грешка била до аутомата, који је окренуо на 0,50 цилиндар - категоричан је Лукић и додаје да до овог проблема не би ни дошло да се Мајкић одмах оптичару јавио и рекао да наочари не одговарају дјевојчици.

Лукић тврди да је Мајкић оптичару наочари први пут донио тек по доласку из Београда, због чега постоји могућност да је тај цилиндар, каже, обрнуо неко други.

Како незванично сазнајемо, Мајкић је у два наврата тражио новац од оптичара, који му је први пут дао 1.200 марака, док је други пут од њега тражио 850 КМ.

Мајкић је потврдио да је од оптичара добио нешто новца, али, како каже, само да би покрио трошкове путовања у Београд, истичући да се не ради о изнуди.

Посљедице

Специјалиста офталмологије Клинике "Свјетлост" Небојша Ђогатовић истиче да дјеца морају имати прецизну корекцију како би се вид могао правилно развијати.

- Вид се развија до осме године живота и у том периоду је потребно да носе одговарајуће наочари. Погрешни цилиндри не би требало да изазову трајне посљедице - казао је Ђогатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана