У Кнежеву се грију и праве струју од отпада

Милијана Латиновић
У Кнежеву се грију и праве струју од отпада

Кнежево - Прва електрана на биомасу - дрвни отпад у Републици Српској и БиХ почела је са радом у Кнежеву, а вриједност ове инвестиције премашила је десет милиона марака.

Објекат је изграђен у оквиру комплекса дрвне индустрије “Номар” из Кнежева, која послује у саставу которварошке групације “Фагус”. То је први објекат намијењен за производњу електричне и топлотне енергије помоћу ове врсте обновљивог енергента у БиХ.

Власник компаније “Фагус” Мирослав Малијевић истакао је за “Глас Српске” да новоизграђени индустријски комплекс, осим електране на биомасу капацитета пет мегавата топлотне енергије и једног мегавата електричне енергије, чини и комплетно производно постројење за производњу пелета капацитета 45.000 тона годишње, највишег квалитета.

- Производићемо топлотну и електричну енергију истовремено од материјала који се у дрвној индустрији сматра отпадом, а ријеч је о кори дрвета која се иначе скида како бисмо имали несметан технолошки процес обраде дрвета. Поред коре дрвета, користимо и сјечку од огревног и целулозног дрвета. Тиме ћемо ријешити проблем одлагања отпада и произвести топлотну енергију која ће нам послужити за производњу пелета. Електричну енергију коју произведемо испоручиваћемо  ʺЕлектропривреди РСʺ - рекао је Малијевић и нагласио да пет мегавата топлотне енергије троше за производњу пелета.

Нагласио је да су овом инвестицијом створени услови за додатно запошљавање радника из Кнежева и околине.

- С друге стране, стварамо еколошки здраву и чисту енергију из обновљивих извора. За рад у електрани потребни су нам млађи људи који се разумију у савремену технологију, а повећањем обима посла сигурно ће бити отворено још радних мјеста.  Будући да се ради о новим технологијама, за раднике смо у склопу фирме организовали обуку - нагласио је Малијевић.

Додао је да су у реализацији овог пројекта имали велику подршку и разумијевање Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и општине Кнежево, те захвалио предузећима “Електрокрајина” и “Електропривреда РС”.

Начелник Кнежева Горан Боројевић каже за “Глас Српске” да ова локална заједница полако од изразито неразвијене корача ка друштву пожељних општина за нова улагања.

- Много нам значи то што је прва електрана на биомасу у РС и БиХ отворена баш у Кнежеву. То је нова развојна шанса за општину, нова радна мјеста и свакако ћемо изаћи у сусрет инвеститору за све што је у нашој надлежности - рекао је Боројевић.

Уговор са “Шумама РС”

Мирослав Малијевић истиче да тренутно отпад за сагоријевање у електрани обезбјеђују из властитих погона у Кнежеву и Котор Варошу.

- Очекујемо ускоро и уговор са предузећем “Шуме Републике Српске” о испоруци ниже вриједних сортимената - истакао је Малијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана