У Херцеговини ниче највећи манастирски маслињак

nezavisne.com
У Херцеговини ниче највећи манастирски маслињак

Требиње - Монаси манастира Тврдош, код Требиња, започели су садњу до сада највећег манастирског маслињака, на имању површине од десетак дунума, а изабране су италијанске сорте које су се показале добрим за ово поднебље - пендолино, лећино, ћепресино, коратина и фонтоја.

Јеромонах тврдошки, отац Порфирије, који је прије петнаестак година уз тадашњег владику Григорија и игумана тврдошког Сава иницирао садњу првих сорти, каже да је тај пионирски подухват и те како уродио плодом јер је данас огромна потражња за тврдошким маслинама и маслиновим уљем.

“Манастир у овом тренутку има близу 1.000 стабала маслине, које се, заједно са виновом лозом, узгајају на манастирском имању и о њима брину наши монаси, као и о великом пчелињаку и све нам је Бог дао да буде успјешно, али ће нови насади вишеструко увећати и број стабала и приносе”, каже отац Порфирије.

Напомиње да на јесен планирају и садњу првих педесетак стабала маслине истарске бјелице, која је такође погодна за ово поднебље и која би, као и претходни маслињаци, требало да има добар род.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана