U Gornjim Orlovcima kod Prijedora srodnu dušu traže uz pomoć provodadžije

Snežana Tasić
U Gornjim Orlovcima kod Prijedora srodnu dušu traže uz pomoć provodadžije

Prijedor - Mještani mjesne zajednice Gornji Orlovci kod Prijedora, zabrinuti zbog velikog broja neženja u selu, riješili su da preduzmu nešto i pozvali sve neženje i neudate djevojke da se prijave za učestvovanje u zabavnoj večeri „Upoznaj ljubav“, na kojoj će imati priliku da upoznaju svoju srodnu dušu.

Cilj ovog neobičnog provodadžisanja, koje će biti održano 23. decembra ove godine u prostorijama mjesnog doma u Gornjim Orlovcima, je da selo spase od gašenja i u njemu opet začuju dječju graju.

Želje mještana u program je oblikovao potpredsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornji Orlovci Pero Špadić.

Iako nije neženja, kaže, rado se prihvatio posla da organizuje jedno ovakvo druženje.

- Što bih ja bio bolji od drugih pa da sam oženjen. Neka se svi ožene pa da vide onda kako je nama oženjenima - kaže u šali Špadić. A u zbilji ovaj novinar i scenarista ima dobar plan da ovo veče bude više od upoznavanja.

- Na skupu će moći prisustvovati neoženjeni muškarci starosti od 30 do 55 godina i slobodne žene od 27 do 50 godina - kaže Špadić i ističe da će druženje biti besplatno.

Dodaje da već ima zainteresovanih, i to mnogo više iz okolnih opština, pa čak i iz Sarajeva.

- Ima i onih koji ne spadaju u „propisane kategorije“ kada su u pitanju godine starosti, a koji žele da dođu - ističe Špadić i dodaje da su i oni dobrodošli.

Naglašava da je ipak broj mjesta ograničen, a pravo da prisustvuju imaće samo gosti koji dobiju pozivnicu.

Za sve prisutne obezbijeđena je večera, piće i muzika uživo, a za djevojke iz udaljenih mjesta i besplatan prevoz.

Da sve bude po starinskim propisima biće angažovan i provodadžija, mještanka Miljana Kos.

Špadić kaže da je u tom poslu iskusna, da je mnogima provodadžisala i ti brakovi uglavnom su opstali, tako da vjeruje da će i te večeri biti puno posla za nju.

- Nikad se ne zna da li će ovakva akcija uspjeti, zato planiramo i da je ponovimo više puta. Druženje će biti zatvoreno za javnost, jer mnogi ne žele da osvanu na fotografijama na društvenim mrežama i da tako jedna lijepa ideja bude izvrnuta podsmijehu - naglasio je Špadić.

Mještani Gornjih Orlovaca, kao i ostali Prijedorčani, pozdravljaju ovu akciju i smatraju da je bilo krajnje vrijeme da se organizuje „romantična večera“ sa ciljem da se „okorjele“ neženje skrase.

Pokrovitelj ovog susreta je grad Prijedor, a medijski pokrovitelj „Kozarski vjesnik“.

Pad nataliteta

Statistički podaci Matičnog ureda prijedorske Gradske uprave potvrđuju da je posljednjih godina na ovom području primjetan drastičan pad nataliteta u odnosu na mortalitet.

Orlovčani se nadaju da će ovaj sastanak „na slijepo“ uroditi plodom i da će se zahvaljujući ovom druženju sklopiti mnogi brakovi, jer će u suprotnom mnoge škole biti zatvorene, a selo napušteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana