У Горњим Орловцима код Приједора сродну душу траже уз помоћ проводаџије

Снежана Тасић
У Горњим Орловцима код Приједора сродну душу траже уз помоћ проводаџије

Приједор - Мјештани мјесне заједнице Горњи Орловци код Приједора, забринути због великог броја нежења у селу, ријешили су да предузму нешто и позвали све нежење и неудате дјевојке да се пријаве за учествовање у забавној вечери „Упознај љубав“, на којој ће имати прилику да упознају своју сродну душу.

Циљ овог необичног проводаџисања, које ће бити одржано 23. децембра ове године у просторијама мјесног дома у Горњим Орловцима, је да село спасе од гашења и у њему опет зачују дјечју грају.

Жеље мјештана у програм је обликовао потпредсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Орловци Перо Шпадић.

Иако није нежења, каже, радо се прихватио посла да организује једно овакво дружење.

- Што бих ја био бољи од других па да сам ожењен. Нека се сви ожене па да виде онда како је нама ожењенима - каже у шали Шпадић. А у збиљи овај новинар и сценариста има добар план да ово вече буде више од упознавања.

- На скупу ће моћи присуствовати неожењени мушкарци старости од 30 до 55 година и слободне жене од 27 до 50 година - каже Шпадић и истиче да ће дружење бити бесплатно.

Додаје да већ има заинтересованих, и то много више из околних општина, па чак и из Сарајева.

- Има и оних који не спадају у „прописане категорије“ када су у питању године старости, а који желе да дођу - истиче Шпадић и додаје да су и они добродошли.

Наглашава да је ипак број мјеста ограничен, а право да присуствују имаће само гости који добију позивницу.

За све присутне обезбијеђена је вечера, пиће и музика уживо, а за дјевојке из удаљених мјеста и бесплатан превоз.

Да све буде по старинским прописима биће ангажован и проводаџија, мјештанка Миљана Кос.

Шпадић каже да је у том послу искусна, да је многима проводаџисала и ти бракови углавном су опстали, тако да вјерује да ће и те вечери бити пуно посла за њу.

- Никад се не зна да ли ће оваква акција успјети, зато планирамо и да је поновимо више пута. Дружење ће бити затворено за јавност, јер многи не желе да освану на фотографијама на друштвеним мрежама и да тако једна лијепа идеја буде изврнута подсмијеху - нагласио је Шпадић.

Мјештани Горњих Орловаца, као и остали Приједорчани, поздрављају ову акцију и сматрају да је било крајње вријеме да се организује „романтична вечера“ са циљем да се „окорјеле“ нежење скрасе.

Покровитељ овог сусрета је град Приједор, а медијски покровитељ „Козарски вјесник“.

Пад наталитета

Статистички подаци Матичног уреда приједорске Градске управе потврђују да је посљедњих година на овом подручју примјетан драстичан пад наталитета у односу на морталитет.

Орловчани се надају да ће овај састанак „на слијепо“ уродити плодом и да ће се захваљујући овом дружењу склопити многи бракови, јер ће у супротном многе школе бити затворене, а село напуштено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана