У Фочи Обиљежен међународни дан јоге

Срна
У Фочи Обиљежен међународни дан јоге

Фоча - Двочасовним културним програмом на фочанском Градском тргу, који је организовала општина Фоча у сарадњи са Амбасадом Индије у БиХ, данас је обиљежен Међународни дан јоге.

Гости из Индије промовисали су јогу као здрав стил живота, али и своју културу кроз плес, музику, и друге облике умјетничког изражавања.


Необично путовање Индијом започело је музиком за опуштање и смирење коју су представили умјетници Културног центра при Амбасади Индије у Будимпешти.

Широк спектар форми плеса и театра унутар плеса публици су представиле талентоване индијске плесачице показујући живописан спој ритма, покрета, емоција и гестикулација.

Потом се градски трг претворио у широки мозаик шарених струњача и озваничио почетак часа јоге на отвореном коме су се поред Индијаца придружили и бројни Фочаци вјежбајући древну технику хармоније ума, тијела и емоција.

“Прилика је ово да се представи индијска музика, плесови, и наравно демонстрира јога чија је постојбина Индија. Индијска култура стара је више од 4 500 година, јога је древна вјештина која је стара више од 5 000 година, а све је популарнија у свијету и заиста све ово треба видјети на једном мјесту”, рекао је Ти Пи Ес Рават, директор Културног центра при Амбасади Индије у Будимпешти.

Сарадња Фоче и Индије почела је у септембру прошле године посјетом нерезидентног амбасадора Индије у БиХ Рахула Чабре овој локалој заједници, а интензивира се бројним заједничким културним манифестацијама, као што је обиљежавање Свјетског дана јоге.

“Ово је њихова трећа посјета Фочи у којој су нам представили богатство културе, а имали смо прилику први пут и јогу да видимо. Фоча се на овај начин придружила обиљежавању Свјетског дана јоге који се иначе широм свијета обиљежава 21. јуна и седми смо град у БиХ који учествује у томе, а поред Бањалуке други у Републици Српској”, рекла је Љепосава Ђајић, директор Туристичке организације општине Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана