У Доњем Жабару код Шамца од стајског ђубрива прави струју

Вељко Зељковић
У Доњем Жабару код Шамца од стајског ђубрива прави струју

Шамац - На сточној фарми “Голд МГ” у Доњем Жабару код Шамца већ двије године успјешно функционише електрана која за производњу електричне енергије користи стајско ђубриво.

Према ријечима власника ове фарме Горана Митровића, ријеч је о електрани на биогас која је још увијек једина ове врсте у БиХ.

- За производњу електричне енергије користимо метан добијен из стајског ђубрива. Ријеч је о еколошкој и “чистој” струји. Тренутно се у нашем погону, који се простире на готово пет хектара земљишта, производи око један мегават електричне енергије по једном сату, што је довољно да се подмири чак четвртина потреба општине Шамац за електричном енергијом - истакао је овај успјешни предузетник за “Глас Српске” додајући да је планирао да у наредном периоду ову производњу повећа за додатних пола мегавата.

У читав овај пројекат Митровић је уложио око шест милиона марака, те додатних шест у изградњу енергане која производи топлотну енергију.

- Електрана ради пуним капацитетом и ефикаснија је од сличних у региону за чак 10 одсто. За њен рад су потребне огромне количине стајског ђубрива. Добар дио овог стајњака добијем на својој фарми, јер годишње узгојим од 10.000 до 12.000 јунади и више од 3.000 свиња, али један дио и узимам од локалних произвођача - каже Митровић истичући да је израчунао како за производњу једног киловата електричне енергије потребно имати пет до шест јуница, а за производњу коју он тренутно има од 7.000 до 8.000 грла стоке.

На идеју да уђе у овај пројекат и вишемилионску инвестицију натјерала га је нужда, јер није знао шта да ради са огромним количинама стајњака, који је требало безбједно збринути како не би загађивао животну средину.

  • Одлучио сам направити биоенергану, и то је био прави потез, јер је корист била вишеструка. Од метана добијеног од овог ђубрива данас производим струју, топлотну енергију, али и добијам течни стајњак који онда кроз систем за наводњавање иде на њиве. Више не користим умјетна ђубрива, а успио сам се ријешити и овог баласта који сам имао - нагласио је Митровић.

У посједу 550 хектара земљишта

Поред това јуница и свиња, фирма “Голд МГ” се бави и производњом сточне хране, а има и силосе за обраду соје.

У њеном посједу се налази око 550 хектара обрадивог земљишта, од чега се нешто мање од половине налази под системима за наводњавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана