У Братунцу приказано богатство српских кореографија

Срна
У Братунцу приказано богатство српских кореографија

Братунац - У препуној сали Дома културе Братунац вечерас је одржан први годишњи концерт Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Мост” из овог мјеста, а осим домаћина наступили су и фолклораши “Младости” из Нове Пазове из Србије и “Боксита” из Милића.

Љубитељи фолклора и српске пјесме, традиције и обичаја вечерас су уживали у разноликости кореографија из разних српских крајева и наступу разигране и распјеване младости, која се представила у вечерашњем програму.


Предсједник КУД “Мост” Милош Митровић захвалио је свима за подршку, посебно родитељима, волонтерима и грађанима, а на финансијској помоћи општини Батунац и бројним фирмама које су помогле да ово друштво буде активно.

“Имам трему вечерас, нисам вас очекивао у оволиком броју”, рекао је окупљенима Митровић, који је дугогодишњи просвјетни, културни и спортски радник.

Начелнику општине Братунац Недељку Млађеновићу уручена је захвалница за подршку рада овог КУД-а.

Млађеновић је истакао да ће ова традиција годишњег концерта бити настављена.

“Вјерујем да ће нам наредне године Спортска дворана Братунац бити премала да прими све грађане и госте”, рекао је Млађеновић.

Он каже да би у фебруару ова општина требала да се побратими са руским градом Рошаљ, који је периферија Москве, те да ће општина Братунац подржати друштво у свим путовањима и наступима како у БиХ, тако и Србији, Русији и другим земљама Европе.

Концерт је одржан под геслом “Ако један народ жели будућност, треба да памти своју прошлост, да сачува коријене и сачува традицију”.

Културно-умјетничко друштво “Мост” Братунац основано је почетком ове године удруживањем бившег КУД “Младост” и фолклорног ансамбла Српског добротворног и културно-просвјетног друштва “Свети Василије Велики” из овог мјеста.

За кратко вријеме “Мост” је окупио око 200 чланова, формирано је неколико старосних фолклорних група као и оркестар, а у друштву дјелује и пар вокалних извођача.

Ово друштво је у првој години рада наступило на неколико манифестација у Републици Српској, на којима традиционалним играма и пјесмама из Подриња, које посебно његују, представљају своју општину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана