U Bratuncu otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

Srna
U Bratuncu otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

Bratunac - U bratunačkom Domu kulture večeras je otvorena izložba pod nazivom “Belezi velikih zločina” koja se sastoji od 12 umjetničkih djela i jednog predmeta koji podsjećaju na zločine iz Drugog svjetskog rata u kojima su u najvećem broju stradali pripadnici srpskog naroda.

Priređivači izložbe su Muzej žrtava genocida iz Beograda i Arhiv Republike Srpske.

Direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina, nakon otvaranja izložbe, rekao je Srni da je ovo 16. mjesto u Republici Srpskoj u kojem je izložba priređena.

“Riječ je o maloj umjetničkoj izložbi poznatih slikara čija djela podsjećaju na velike zločine iz Drugog svjetskog rata i mjesta u kojima su počinjeni, kao što su stradanja u Jasenovcu, Kraljevu,na Kozari, u Šumaricama, racija u Novom Sadu”, rekao je Đurić.

On je istakao da je zanimljivo da je sačuvana i da se kao spomenik ovdje nalazi i stolica učiteljice iz Prebilovaca Stane Arnaut, koju su ustaše silovale pred učenicima i zaklale je sa njima zajedno 5. avgusta 1941. godine.

Đurić je istakao da je u sastavu ove izložbe i portret Diane Budisavljević koja je spasavala srpsku djecu sa Kozare iz logora Jasenovac, među kojima je bio i autor ovog portreta Nedeljko Goga, koji je ovaj portret uradio u znak zahvalnosti i sjećanja na ovu dobročiniteljku.

Organizator ove izložbe, koja će biti otvorena do kraja ove godine, je Dom kulture Bratunac.

Nakon Bratunca, izložba će biti postavljena u Istočnom Sarajevu, zatim u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana