U “Bolnici Prijedor” kasne plate, doprinosa nema već dvije godine

nezavisne.com
U “Bolnici Prijedor” kasne plate, doprinosa nema već dvije godine

Prijedor - Zaposleni u Bolnici Prijedor posljednju su platu primili u novembru, dok im doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje nisu uplaćeni više od dvije godine, a sve zbog blokade računa bolnice, za koju nemaju zvanične odgovore do kada će trajati i zbog čega se desila, potvrdila je za “Nezavisne” Arijana Elenkov, predsjednica Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine RS, dok je Mirko Sovilj, direktor JZU Bolnica Prijedor, juče najavio isplatu jedne plate radnicima u toku dana.

“Nama kasne već dvije plate, a faktički već ulazimo u treći mjesec, jer bi trebalo da primimo platu do desetog. U februaru je trebalo da primimo novembarsku platu. Tu se ne radi samo o platama, nego i o dugovanjima za zdravstveno i penziono osiguranje, koje nam kasni preko dvije godine”, istakla je Elenkova.

Prema njenim riječima, ova sindikalna organizacija će u petak u podne organizovati info-skup svih zaposlenih u prijedorskoj bolnici, na koji je, kako kaže, pozvan i direktor ove zdravstvene ustanove, s kojim žele direktnu komunikaciju.

“Račun bolnice je blokiran, a koliko dugo i kada će ga odblokirati mi nemamo pojma, kao ni da li će se to odnositi na sva naša naredna primanja”, naglasila je Elenkova.

Navela je da radnici ove bolnice rade na crno, bez uplaćenih poreza i doprinosa, te da njihovo zdravstveno osiguranje vrijedi samo do Omarske.

“Mi u Banjaluci niti možemo da se liječimo na ovjerenu knjižicu niti Fond to prepoznaje kada se unese u sistem da je ta naša knjižica ovjerena. Naše knjižice se ovjeravaju samo na po nekoliko dana, mi možemo recept da podignemo samo na teritoriji Prijedora i da se liječimo na teritoriji ovog grada”, ističe Elenkova.

Mirko Sovilj, direktor JZU Bolnica Prijedor, u kratkom telefonskom razgovoru za “Nezavisne” juče je najavio da će plata radnicima biti isplaćena taj dan do podne.

“Novac će na računu bolnice biti do podne, a nakon toga će biti prebačen na račune radnika”, kratko je prokomentarisao Sovilj, dok odgovor o blokadi računa nismo dobili.

Kako smo nezvanično saznali, račun bolnice je juče odblokiran kako bi zaposlenima bila isplaćena plata, a da li će biti ponovnih blokada nije poznato.

Kako su za “Nezavisne” kazali predstavnici Udružene sindikalne organizacije Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, nakon info-skupa će detaljno znati koji su sljedeći koraci u borbi za prava zaposlenih.

“Mi o detaljima blokade računa nemamo zvaničnih podataka. Obratili smo se direktoru, ali nismo još dobili zvaničan odgovor”, istakli su u ovoj organizaciji.

Naglasili su da, i ako im bude isplaćena jedna plata, koja je najavljena, to neće mnogo promijeniti situaciju.

“Mi nećemo odustati od zahtjeva, jer je to samo jedna plata, a tu su i dugovanja za doprinose”, navode u organizaciji.

Dodali su da će preduzeti sve korake legalne borbe, a to podrazumijeva upozorenje o obustavi rada.

“Potom ide i obustava rada na sat, a kasnije i na duže vrijeme”, zaključili su u organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana