У “Болници Приједор” касне плате, доприноса нема већ двије године

nezavisne.com
У “Болници Приједор” касне плате, доприноса нема већ двије године

Приједор - Запослени у Болници Приједор посљедњу су плату примили у новембру, док им доприноси за здравствено и пензионо осигурање нису уплаћени више од двије године, а све због блокаде рачуна болнице, за коју немају званичне одговоре до када ће трајати и због чега се десила, потврдила је за “Независне” Аријана Еленков, предсједница Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине РС, док је Мирко Совиљ, директор ЈЗУ Болница Приједор, јуче најавио исплату једне плате радницима у току дана.

“Нама касне већ двије плате, а фактички већ улазимо у трећи мјесец, јер би требало да примимо плату до десетог. У фебруару је требало да примимо новембарску плату. Ту се не ради само о платама, него и о дуговањима за здравствено и пензионо осигурање, које нам касни преко двије године”, истакла је Еленкова.

Према њеним ријечима, ова синдикална организација ће у петак у подне организовати инфо-скуп свих запослених у приједорској болници, на који је, како каже, позван и директор ове здравствене установе, с којим желе директну комуникацију.

“Рачун болнице је блокиран, а колико дуго и када ће га одблокирати ми немамо појма, као ни да ли ће се то односити на сва наша наредна примања”, нагласила је Еленкова.

Навела је да радници ове болнице раде на црно, без уплаћених пореза и доприноса, те да њихово здравствено осигурање вриједи само до Омарске.

“Ми у Бањалуци нити можемо да се лијечимо на овјерену књижицу нити Фонд то препознаје када се унесе у систем да је та наша књижица овјерена. Наше књижице се овјеравају само на по неколико дана, ми можемо рецепт да подигнемо само на територији Приједора и да се лијечимо на територији овог града”, истиче Еленкова.

Мирко Совиљ, директор ЈЗУ Болница Приједор, у кратком телефонском разговору за “Независне” јуче је најавио да ће плата радницима бити исплаћена тај дан до подне.

“Новац ће на рачуну болнице бити до подне, а након тога ће бити пребачен на рачуне радника”, кратко је прокоментарисао Совиљ, док одговор о блокади рачуна нисмо добили.

Како смо незванично сазнали, рачун болнице је јуче одблокиран како би запосленима била исплаћена плата, а да ли ће бити поновних блокада није познато.

Како су за “Независне” казали представници Удружене синдикалне организације Струковног синдиката доктора медицине и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, након инфо-скупа ће детаљно знати који су сљедећи кораци у борби за права запослених.

“Ми о детаљима блокаде рачуна немамо званичних података. Обратили смо се директору, али нисмо још добили званичан одговор”, истакли су у овој организацији.

Нагласили су да, и ако им буде исплаћена једна плата, која је најављена, то неће много промијенити ситуацију.

“Ми нећемо одустати од захтјева, јер је то само једна плата, а ту су и дуговања за доприносе”, наводе у организацији.

Додали су да ће предузети све кораке легалне борбе, а то подразумијева упозорење о обустави рада.

“Потом иде и обустава рада на сат, а касније и на дуже вријеме”, закључили су у организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана