У 82. години остварио жељу и попео се на Прењ

Срна
У 82. години остварио жељу и попео се на Прењ

Фоча - Терет старости и посљедице тешког рањавања у рату нису поколебале Петра Јањића из Фоче да у 82. години испуни велику жељу и попне се на врх Прења, 2.155 метара изнад мора.

Јањић се, у друштву планинара из Фоче, попео на Зелену главу - највишу тачку Прења, која се налази изнад његовог родног села Горње Бијеле у општини Коњиц.


Ослањајући се на дрвени штап уз маглу, вјетар и кишу Јањић је на врху био након више од два часа пјешечења и пењања уз клизаве стијене.

Он је истакао да му је најтежи дио пута била завршна дионица која се може савладати само уз помоћ сајли.

“Рекао сам себи, док сам још жив морам се попети на Зелену главу. Успон је био напоран. Било је магле, вјетра, повремено и кише, али жеља све побјеђује. На врху сам се потписао и колико сам могао видјети нема уписан нико мојих година, сви су много млађи”, прича Јањић.

Према његовим ријечима, послије рата, у коме је као борац Војске Републике Српске рањен у ноге од потезне мине, није планинарио, али је прије 12 година постао страствени ловац, па је често боравио у природи.

“Био сам помало уморан, помало су ме трнци пролазили, пошто имам гелере у табанима и листовима, али је успон прошао без посљедица”, истиче Јањић.

За успон на Прењ Јањић је имао је посебан мотив, а то је жеља његове супруге Стоје да јој донесе воду са једног од прењских извора.

“Ова вода је посебна, нигдје је нема такве да тако добро окријепи. Храна која се спрема са овом водом је изузетно укусна”, рекао је Јањић, који је пет и по деценија у браку са супругом Стојом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана