Туристи у коферима донијели 856.000 КМ

Милијана Латиновић
Туристи у коферима донијели 856.000 КМ

Бањалука - Атрактивне дестинације и нетакнута природа само су неки од разлога због којих Републику Српску посјећује све више страних туриста, а то потврђује и податак да је за девет мјесеци ове године од боравишне таксе прикупљено више од 856.000 марака.

Навели су то у Туристичкој организацији РС и додали да је у односу на исти период лани од боравишне таксе прикупљено око 100.000 марака више.

- У априлу је прикупљено 68.940 марака боравишне таксе, док је у августу зарада по том основу износила 104.961 КМ - навели су из Туристичке организације.

Да се природне љепоте РС налазе на мапи све већег броја Нијемаца, Аустријанаца, Турака, али и туриста из сусједних земаља, који у наше крајеве хрле током цијеле године, свједочи податак да је за девет мјесеци ове године Српску посјетило 258.173 туриста, који су остварили 598.229 ноћења.

- У односу на исти период лани то је 4,1 одсто више долазака и 4,7 одсто више ноћења. Странци су заинтересовани за дестинације авантуристичког, планинског, сеоског и бањског туризма, али и за краће одморе у Бањалуци, Требињу и Вишеграду - навели су из Туристичке организације РС и додали да је један од мотива због којих нас посјећују странци и то што смо релативно неистражена туристичка дестинација.

У овој организацији кажу да су најпосјећенији Бањалука, Требиње, Теслић, Бијељина и Пале, а највећи број ноћења остварен је у хотелима.

Врхунска вина, сир из уља и пура са умаком од меда специјалитети су који у Требиње сваке године маме све више туриста.

- За девет мјесеци ове године имали смо за око 4.000 ноћења више у односу на цијелу прошлу годину, односно остварено је око 56.000 ноћења. Туристи из Турске предњаче готово за дупло у односу на све остале, а оно што их највише привлачи јесте стари град са двије џамије и "Арсланагић мост" који носи епитет једног од најљепших у БиХ - рекао је директор Туристичке организације овог града Марко Радић и додао да у Требиње долази и велики број туриста из Јужне Кореје.

Туристички бисер Семберије, како кажу у овом крају, јесте етно-село Станишићи, које годишње посјети више од милион људи.

- За девет мјесеци имали смо више од 40.000 ноћења, што је за око седам одсто више у односу на исти период лани. Међу туристима предњаче они из Србије, а што се странаца тиче, у Бијељину све више долазе туристи из Јапана и Јужне Кореје - рекао је референт за маркетинг у бијељинској Туристичкој организацији Миливоје Ера и додао да туристе, осим етно-села, привлаче бројне културне манифестације које се током цијеле године организују у овом граду.

Захваљујући Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица", који биљежи велики број посјета, годинама уназад Теслић се налази на мапи најпосјећенијих дестинација у Српској.

- Можемо се похвалити и Спортско-рекреативним центром Хајдучке воде на планини Борја, а туристима је занимљива и пећина Растуша - рекао је стручни сарадник за туризам у Туристичкој организацији у Теслићу Данијел Петровић.

Улагања

У Туристичкој организацији Српске кажу да се константно улаже у побољшање туристичке понуде и промоцију.

- Као примјер можемо навести најновија улагања у "Град Сунца" у Требињу, који употпуњује туристичку понуду цијеле Херцеговине, као и улагања у инфраструктуру на Јахорини за што бољу предстојећу зимску сезону - рекли су у овој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана