Троваче паса у Котор Варошу одају камере

Данијела Стоканић
Троваче паса у Котор Варошу одају камере

Бијељина - Удружење за заштиту животиња "Аска" затражило је да бијељинска ветеринарска инспекција предузме хитне мјере и реагује по Закону о заштити и добробити животиња, јер је у посљедње вријеме примијећено да је неколико паса у граду отровано.

Како су објаснили у овом удружењу, у граду већ неко вријеме не постоји азил за псе, а у минулу суботу је примијећено неколико угинулих, отрованих паса на различитим локацијама.

- Неки од паса су угинули и крај зграде Градске управе, гдје су надзорне камере у функцији. Стога тражимо да починиоци ових недјела буду пронађени и кажњени у складу са законом, којим је забрањено животињу убити, наносити јој бол и патњу. Између осталог, забрањено је и мучити животиње и намјерно их излагати стресу - саопштено је из Удружења "Аска", које бригу о напуштеним животињама води заједно са неколицином суграђана.

Чланови овог удружења апелују на грађане да се, ако имају сазнања у вези са овим и сличним појавама, јаве Удружењу "Аска". Оно што је шокирало њихове пратиоце на друштвеним мрежама јесу фотографије и снимци отрованих паса и поруке које су добили од суграђана који су били свједоци ових нехуманих активности.

- Враћајући се са посла наишла сам на пса који је лежао на трави поред "Либертаса". Прво сам мислила да спава и кренула да га помазим. Међутим, видјела сам крв око њега и помислила да га је ударио аутомобил. Почела сам да плачем, јер нисам знала како да му помогнем и сједила сам поред њега и мазила га. Звала сам ветеринарску станицу, али нико се није јављао - гласила је једна од порука забринутих грађана.

С обзиром на то да је јуче био празник, нисмо успјели да ступимо у контакт са Ветеринарском инспекцијом града Бијељина.

Слична ситуација десила се прошле седмице када је неколико лешева паса освануло на которварошким улицама, за које још није утврђено на који начин су страдали.

Мртви пси уклоњени су тек након што су грађани позивима усијали телефоне надлежних служби. Нехуман однос према животињама забиљежен је и у Бањалуци, због чега су њихови љубитељи лани покренули петицију да почне примјена Закона о заштити животиња, односно кажњавање злостављача.

Луталице

У Бијељини је у посљедње вријеме примијећен велики број паса луталица, посебно од када није у функцији азил за псе.

Борбу са луталицама, које тумарају градским улицама, воде и друге локалне заједнице, између осталог Бањалука, док је почетком фебруара у Котор Варошу чопор паса напао дјечака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана