Trgovska gora ujedinila ekologe

Glas Srpske
Trgovska gora ujedinila ekologe

Novi Grad - Eko-BiH mreža traži da budu zaustavljeni planovi za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada i granice sa BiH, jer opasnost koja zbog toga prijeti nije problem samo ove opštine i regije nego ima i šire razmjere.

- Apelujemo da vlasti Hrvatske i BiH za problem radioaktivnog otpada što hitnije nađu rješenje koje neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu - poručuju iz Eko-BiH mreže, koju čini 26 udruženja čiji su se predstavnici proteklog vikenda sastali u Sarajevu.

Oni su istakli da se ulaz u kompleks kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori, koja je planirana lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, nalazi svega 800 metara od rijeke Une, a 1.000 metara od vodozahvata za Novi Grad.

- Iz ovog vodozahvata vodu pije više od 15.000 građana, a u dolini Une živi oko 230.000 stanovnika. Svi oni bi bili direktno ugroženi - navode iz Eko-BiH mreže.

Mario Crnković iz "Grin tima" iz Novog Grada istakao je da će, ukoliko do toga dođe, zagađenje koje prijeti biti daleko veće nego što se može zamisliti. - Zagađenje ne poznaje državne i entitetske granice - poručio je Crnković.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu ističe da organizacije okupljene u Eko-BiH mrežu u potpunosti podržavaju "Grin tim", te da će im se pridružiti u borbi protiv ovog problema.

- BiH mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika i učini sve da ne dođe do odlaganja opasnog otpada u neposrednoj blizini njene granice. Ovaj slučaj pomno pratimo i pozdravljamo napore resornog ministarstva da nađe rješenje - rekao je Bjelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana