Трговска гора ујединила екологе

Глас Српске
Трговска гора ујединила екологе

Нови Град - Еко-БиХ мрежа тражи да буду заустављени планови за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини Новог Града и границе са БиХ, јер опасност која због тога пријети није проблем само ове општине и регије него има и шире размјере.

- Апелујемо да власти Хрватске и БиХ за проблем радиоактивног отпада што хитније нађу рјешење које неће угрозити здравље људи и животну средину - поручују из Еко-БиХ мреже, коју чини 26 удружења чији су се представници протеклог викенда састали у Сарајеву.

Они су истакли да се улаз у комплекс касарне "Черкезовац" на Трговској гори, која је планирана локација за одлагање радиоактивног отпада, налази свега 800 метара од ријеке Уне, а 1.000 метара од водозахвата за Нови Град.

- Из овог водозахвата воду пије више од 15.000 грађана, а у долини Уне живи око 230.000 становника. Сви они би били директно угрожени - наводе из Еко-БиХ мреже.

Марио Црнковић из "Грин тима" из Новог Града истакао је да ће, уколико до тога дође, загађење које пријети бити далеко веће него што се може замислити. - Загађење не познаје државне и ентитетске границе - поручио је Црнковић.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину истиче да организације окупљене у Еко-БиХ мрежу у потпуности подржавају "Грин тим", те да ће им се придружити у борби против овог проблема.

- БиХ мора да се заузме за животну средину и здравље својих становника и учини све да не дође до одлагања опасног отпада у непосредној близини њене границе. Овај случај помно пратимо и поздрављамо напоре ресорног министарства да нађе рјешење - рекао је Бјелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана