Trebinjske vlasti nude pare za povratak u Popovo polje

ATV
Trebinjske vlasti nude pare za povratak u Popovo polje

Trebinje - Ako je suditi po onome što smo danas zatekli Popovo polje bi se komotno moglo zvati Pusto polje. Nepregledna površina zjapi skoro prazna. Ništa ovo za Hercegovinu ne bi bilo čudno da ovo nije najplodnija zemlja na Balkanu. Sve što se zasadi, nikne i daje vrhunske proizvode.

"Trenutno imamo oko 350 hektra pod zasadima. Polovina od toga je pod zasadima jabuke, druga polovina su stone i vinske sorte grožđa, imamo takođe trešnju i kivi jedan mali zasad", kaže Dragiša Bašić, AD Popovo Polje.

Ovakvi primjeri u Popovom polju mogu se izbrojati na prste jedne ruke kao što se mogu izbrojti i kuće u kojima neko živi. Popovo polje prostire se od Trebinja do Ljubinja, nekada se ovdje sve obrađivalo, a danas malo ko hoće da se uhvati motike.

Duž cijelog Popovog polja nalazi se nepregledan niz napuštenih sela. Na ovom lokalitetu prema posljednjem popisu živi manje od 300 stanovnika, ipak u stvarnosti ta cifra je duplo manja.

Prije pola vijeka sve je vrvilo od vrijednih Popovaca, danas malo koja njima uzorana. Veličani su bili centar Popovog polja, priča baka Olga i prisjeća se, dok je čuveni Ćiro prolazio kroz Popovo do tada se i živjelo, od kada je on stao stao je i život.

"Dvadeset stalijeh, a Boga mi kada sam ja došla 55 godine 350 đaka je bilo. Otišlo sve u Trebinje, neko napravio kuću neko stan dobio i više se ne vraćaju. Ko će sa sedla na samar", ispričala je Olga Ćuk.

Motiku neko neće da uzme svi se uhvatili olovke kaže Olga. Da je tako zna i prvi čovjek Trebinja. Luka Petrović je napravio plan da vrati ljude na selo.

"Imamo program davanja nepovratnih sredstava od 4 do 12 hiljada maraka svim onim koji žele da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Imamo program proširenja obradivih površina na način da besplatno obrađujemo neobrađene površine i kupujemo sadni materijal", izjavio je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

I sve je džaba, pustih hercegovačkih sela je bezbroj. Ako niko neće da se vrati u sela Popovog polja gdje je zemlja najplodnija, a more bukvalo sa druge strane brda kako će se vratiti u ona okružena kamenom i kršom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana