Tребињске власти нуде паре за повратак у Попово поље

Tребињске власти нуде паре за повратак у Попово поље 04.10.2017 08:38 | АТВ

Требиње - Ако је судити по ономе што смо данас затекли Попово поље би се комотно могло звати Пусто поље. Непрегледна површина зјапи скоро празна. Ништа ово за Херцеговину не би било чудно да ово није најплоднија земља на Балкану. Све што се засади, никне и даје врхунске производе.

"Тренутно имамо око 350 хектра под засадима. Половина од тога је под засадима јабуке, друга половина су стоне и винске сорте грожђа, имамо такође трешњу и киви један мали засад", каже Драгиша Башић, АД Попово Поље.

Овакви примјери у Поповом пољу могу се избројати на прсте једне руке као што се могу избројти и куће у којима неко живи. Попово поље простире се од Требиња до Љубиња, некада се овдје све обрађивало, а данас мало ко хоће да се ухвати мотике.

Дуж цијелог Поповог поља налази се непрегледан низ напуштених села. На овом локалитету према посљедњем попису живи мање од 300 становника, ипак у стварности та цифра је дупло мања.

Прије пола вијека све је врвило од вриједних Поповаца, данас мало која њима узорана. Величани су били центар Поповог поља, прича бака Олга и присјећа се, док је чувени Ћиро пролазио кроз Попово до тада се и живјело, од када је он стао стао је и живот.

"Двадесет сталијех, а Бога ми када сам ја дошла 55 године 350 ђака је било. Отишло све у Требиње, неко направио кућу неко стан добио и више се не враћају. Ко ће са седла на самар", испричала је Олга Ћук.

Мотику неко неће да узме сви се ухватили оловке каже Олга. Да је тако зна и први човјек Требиња. Лука Петровић је направио план да врати људе на село.

"Имамо програм давања неповратних средстава од 4 до 12 хиљада марака свим оним који желе да се баве пољопривредом и сточарством. Имамо програм проширења обрадивих површина на начин да бесплатно обрађујемо необрађене површине и купујемо садни материјал", изјавио је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

И све је џаба, пустих херцеговачких села је безброј. Ако нико неће да се врати у села Поповог поља гдје је земља најплоднија, а море буквало са друге стране брда како ће се вратити у она окружена каменом и кршом.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица