Требињска гимназија колијевка мајстора писане ријечи

Ратомир Мијановић
Требињска гимназија колијевка мајстора писане ријечи

Требиње - Да је требињска Гимназија “Јован Дучић” колијевка мајстора писане ријечи, потврђују и најновија признања из Београда која су побрали ђаци ове школе.

Ученица трећег разреда Душка Киса награђена је првим мјестом за причу “Ирис” у категорији кратке приче на трећем београдском огледању, међународном литерарном конкурсу “Огледала”. Друго мјесто у истом жанру припало је матуранту Ђорђу Вучинићу за текст “Два, нула, четири, седам, три, два”, а трећу награду, у категорији поезије, освојио је матурант Тодор Ружић за пјесму “Реквијем”.

На београдском конкурсу је похваљен есеј “Када бих се свако јутро будио у другом тијелу - Дејвид Левитан” ученице другог разреда Анастасије Рудан.

Овим наградама требињски гимназијалци још једном су потврдили своју креативност и оданост списатељској игри.

Вучинић каже да је љубав према књижевности заједничка одлика свих ђака, ове по много чему јединствене школе.

- Волимо да читамо све и свашта. Признајемо, понајмање лектиру. Од књига из школског програма у једном даху прочитали смо “Хиљаду деветсто осамдесет четврту” Џорџа Орвела,  Пушкиновог “Евгенија Оњегина”, Кафкин “Процес”, те књиге Моме Капора, који је коначно ушао у програм лектире - каже Ђорђе.

Ментор Веселинка Кулаш поносна је на своје ученике. Срећна је, каже, због успјеха својих ученика и жели да наставе да пишу, ма чиме се касније професионално бавили.

- Од награда на међународним конкурсима расту крила, неречене ријечи се роје и руке изнова, нестрпљиво јуришају ка тастатури - навела је Кулаш.

Требињски гимназијалци добитници су мноштва других награда на књижевним сусретима у земљама региона. Тако је на овогодишњем Светосавском књижевном конкурсу друштва “Свети Сава” из Београда “Велика награда” припала матуранткињи Александри Газиводи, док је њена вршњакиња Гордана Марков освојила прву награду на литерарном конкурсу поводом Дана РС. Са књижевног конкурса на тему “О мојим пријатељима у Србији” прва награда отишла је у руке матуранткиње Николине Нинковић која, за разлику од већине вршњака, најрадије чита дјела руских писаца.

- Руска књижевност нимало није досадна те је, штавише, много лакше наћи љепоту живота и умјетности у зеленим пољима или у плавом небу неголи у сивим тмурним улицама, моралним питањима, неким унутрашњим психолошким дилемама - каже Николина.

Промоција новог броја часописа ученика и професора средњих школа из Београда “Огледало” и додјела награда и похвала биће одржана крајем маја у Математичкој гимназији у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана