Требињке побједнице републичког такмичења из француског језика

Срна
Требињке побједнице републичког такмичења из француског језика

Источно Сарајево - Ученица Основне школе "Вук Караџић" из Требиња Ивона Поњарац побједница је републичког такмичења из француског језика, док је у категорији средњошколаца најбоља била Анђела Ђурица, ученица требињске Гимназије "Јован Дучић".

На такмичењу које је одржано у Источној Илиџи учествовао је 31 ученик из Републике Српске.


Друго мјесто међу основцима освојила је Тијана Митрић из бијељинске Основне школе "Кнез Иво од Семберије", а треће Нађа Кунарац из Основне школе "Свети Сава" у Фочи.

Добитник дипломе за освојено друго мјесто у категорији средњошколаца је Ана Милетић из Гимназије Бањалука, док је треће мјесто припало Јани Јанковић из Гимназије "Филип Вишњић" Бијељина.

Додјели диплома и признања присуствовао је амбасадор Француске у БиХ Гијон Русо који сматра да сама чињеница да су ученици из бројних школа у Републици Српској данас дошли да се такмиче, говори да су они заиста мотивисани за изучавање овог језика.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић изјавио је новинарима да је Завод прије три године увео у календар такмичења из француског језика за основце и средњошколце, јер су анализом утврдили да се у Републици Српској повећава број ученика који изучавају овај језик.

"То је начин да ученицима и њиховим родитељима дамо могућност да изаберу језик који желе, а не који им неко наметне у школи. Ове године такмичење је у Источном Сарајеву, у школи у којој много ученика изучава француски језик и постижу одличне резултате", изјавио је Дамјановић.

Он је изразио посебно задовољство што Амбасада Француске већ трећу годину подржава и прати ово такмичење. Дамјановић је навео да је Амбасада побједнику међу средњошколцима обезбијела седмодневни лингвистички боравак у Француској.

"Републички Педагошки завод је финансирао долазак и смјештај ученика, као и друге ствари које захтијева овакво такмичење. Мислим да је све ово мотивација за ученике и њихове наставнике, а ми ћемо и наредних година подржавати и организовати оваква такмичења", нагласио је Дамјановић.

Директор Основне школе "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе Зденка Перендија изразила је посебно задовољсто што се ово Републичко такмичење одржало баш у њиховој школи.

"Велика нам је част што нам је Педагошки завод дао повјерење да будемо домаћини овако великог и значајног такмичења. Овде су дошли ученици са својим наставницима и професорима који су их водили током њиховог учења у школи, те такмичењима од општинског, регионалног до највећег, републичког нивоа", навела је Перендија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана