Trebinje za sudbonosno da daje 10.000 KM

Ratomir Mijanović
Trebinje za sudbonosno da daje 10.000 KM

Trebinje - Odlučna da mlade zadrži u Trebinju i da im stvori uslove za pristojan život, gradska administracija uvodi od 1. oktobra mjesečnu naknadnu od 650 KM za one koji odluče da zaplove bračnim vodama.

Ovu, još jednu u nizu mjera za podsticaj nataliteta i poboljšanja kvaliteta života u gradu na Trebišnjici, najavio je juče gradonačelnik Luka Petrović.

Naknadu od 650 KM tokom 18 mjeseci dobijaće supružnici bez zaposlenja, a ukoliko oba lica imaju prosjek primanja ispod prosječne plate u Republici Srpskoj, primaće 350 KM, dok će naknada za one čija su primanja iznad prosjeka iznositi 200 KM mjesečno. Petrović je rekao da je uslov da jedno od lica koja stupaju u brak ima 38 godina i više, da jedno od njih živi na teritoriji Trebinja, te da se vjenčaju u ovom gradu, gdje bi živjeli tokom narednih 18 mjeseci.

- Za ovakvu odluku smo se opredijelili zato što znamo da u gradu ima oko 500 osoba sa 38 godina i više koje još nisu stupile u bračnu zajednicu. Mi bismo bili zadovoljni kada bi se u ovoj godini realizovalo 50 brakova - istakao je Petrović.

On je kazao da bi Trebinje dobilo još jedan razred ukoliko bi od tih 50 parova svaki drugi dobio dijete, te istakao da gradska vlast na ovaj način pokušava da zadrži mlade i obrazovane. Petrović ističe da finansijski mogu podržati ovakvu odluku, prvenstveno zbog značajnijeg punjenja budžeta u odnosu na prethodne godine, a koje se ogleda u pojačanim kontrolama - boljoj naplati komunalnih taksi, naknadama od parkinga i drugim naknadama, ali i zahvaljujući uštedama u Gradskoj upravi te novoformiranom Fondu solidarnosti.

- Kada se sve ovo sabralo, došli bismo do novca koji možemo da usmjeravamo za razne programe - za pomoć kako majkama, porodiljama koje na svijet donesu treće ili četvrto dijete, tako i djeci koja pohađaju školu sa sela, demobilisanim nezaposlenim borcima. Uvodimo i subvenciju za samozapošljavanje, za obnavljanje poljoprivrednih mašina i kupovinu sadnog materijala - naveo je Petrović.

Mladi Trebinjci oduševljeni su mogućnošću da od grada dobiju poklon od 10.000 maraka za stupanje u brak.

- Sigurno da moja buduća supruga i ja nismo donijeli odluku o sklapanju bračne zajednice očekujući neke olakšice, ali ova odluka gradske administracije Trebinja mora da nas obraduje - kaže Trebinjac Radomir Stević. 

U planovima Gradske uprave među prioritetima su i porodice koje žive na selu, odnosno djeca koja pohađaju školu u područnim odjeljenjima ili putuju u grad, a koji će dobijati podsticaj od 75 do 125 KM mjesečno.

Zgrada

Među mnogobrojnim programima koje je Gradska uprava zacrtala da realizuje u skorije vrijeme kako bi podstakla natalitet u gradu i pomogla mladim bračnim parovima je i program stambenog zbrinjavanja, prema kome bi mladi plaćali kvadrat stana oko 1.300 KM, a dobili bi beskamatne kredite. Mladi bračni parovi imaće ograničenu cijenu kvadrata, oko 1.300 KM sa PDV-om i beskamatne kredite, s tim što bi vraćali samo glavnicu.

- Izgradnja zgrade sa 25 do 35 stanova trebalo bi da počne početkom maja naredne godine - rekao je Luka Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana