Требиње за судбоносно да даје 10.000 КМ

Ратомир Мијановић
Требиње за судбоносно да даје 10.000 КМ

Требиње - Одлучна да младе задржи у Требињу и да им створи услове за пристојан живот, градска администрација уводи од 1. октобра мјесечну накнадну од 650 КМ за оне који одлуче да заплове брачним водама.

Ову, још једну у низу мјера за подстицај наталитета и побољшања квалитета живота у граду на Требишњици, најавио је јуче градоначелник Лука Петровић.

Накнаду од 650 КМ током 18 мјесеци добијаће супружници без запослења, а уколико оба лица имају просјек примања испод просјечне плате у Републици Српској, примаће 350 КМ, док ће накнада за оне чија су примања изнад просјека износити 200 КМ мјесечно. Петровић је рекао да је услов да једно од лица која ступају у брак има 38 година и више, да једно од њих живи на територији Требиња, те да се вјенчају у овом граду, гдје би живјели током наредних 18 мјесеци.

- За овакву одлуку смо се опредијелили зато што знамо да у граду има око 500 особа са 38 година и више које још нису ступиле у брачну заједницу. Ми бисмо били задовољни када би се у овој години реализовало 50 бракова - истакао је Петровић.

Он је казао да би Требиње добило још један разред уколико би од тих 50 парова сваки други добио дијете, те истакао да градска власт на овај начин покушава да задржи младе и образоване. Петровић истиче да финансијски могу подржати овакву одлуку, првенствено због значајнијег пуњења буџета у односу на претходне године, а које се огледа у појачаним контролама - бољој наплати комуналних такси, накнадама од паркинга и другим накнадама, али и захваљујући уштедама у Градској управи те новоформираном Фонду солидарности.

- Када се све ово сабрало, дошли бисмо до новца који можемо да усмјеравамо за разне програме - за помоћ како мајкама, породиљама које на свијет донесу треће или четврто дијете, тако и дјеци која похађају школу са села, демобилисаним незапосленим борцима. Уводимо и субвенцију за самозапошљавање, за обнављање пољопривредних машина и куповину садног материјала - навео је Петровић.

Млади Требињци одушевљени су могућношћу да од града добију поклон од 10.000 марака за ступање у брак.

- Сигурно да моја будућа супруга и ја нисмо донијели одлуку о склапању брачне заједнице очекујући неке олакшице, али ова одлука градске администрације Требиња мора да нас обрадује - каже Требињац Радомир Стевић. 

У плановима Градске управе међу приоритетима су и породице које живе на селу, односно дјеца која похађају школу у подручним одјељењима или путују у град, а који ће добијати подстицај од 75 до 125 КМ мјесечно.

Зграда

Међу многобројним програмима које је Градска управа зацртала да реализује у скорије вријеме како би подстакла наталитет у граду и помогла младим брачним паровима је и програм стамбеног збрињавања, према коме би млади плаћали квадрат стана око 1.300 КМ, а добили би бескаматне кредите. Млади брачни парови имаће ограничену цијену квадрата, око 1.300 КМ са ПДВ-ом и бескаматне кредите, с тим што би враћали само главницу.

- Изградња зграде са 25 до 35 станова требало би да почне почетком маја наредне године - рекао је Лука Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана