Требиње први град у Српској са статусом туристичког мјеста

Срна
Требиње први град у Српској са статусом туристичког мјеста

Требиње - Требиње је први град у Републици Српској који је добио статус туристичког мјеста, саопштио је данас градоначелник Лука Петровић поводом 27. септембра - Свјетског дана туризма.

Он је рекао да је за овај престижни статус требало задовољити низ критеријума, што је Требиње успјешно учинило и освојило 170 бодова иако је било потребно свега 85.

Петровић је рекао да су тим поводом искуства, визију и циљеве у Градској управе подијелили са власницима ресторана, преноћишта, винарија, туристичких агенција, лиценцираним водичима, те са представницима удружења која су везана за развој туризма.

"Требињска Туристичка организација напредовала је у сваком погледу и у протеклих годину и осам мјесеци њени радници су презентовали потенцијале Требиња на чак 17 сајмова и направили промотивни материјал на чак 21 свјетском језику", поручио је Петровић.

Према његовим ријечима, само заједничким радом се може урадити много на пољима која ће допринијети да Требиње буде туристички центар регије.

"Хоћемо да искористимо потенцијале које имамо у здравој храни, сунцу, води, те у садржајима који су изражени кроз `Град Сунца`, вјерски туризам, ријеку Требишњицу, Стари град, Убла и Бјеласницу", истакао је Петровић.

Директор Туристичке организације града Требиња Марко Радић рекао је да проглашење Требиња за туристичко мјесто са собом носи одређену тежину, али и подстрек свим туристичким радницима да постигну још боље резултате.

Он је казао да им је циљ да у Требињу туристичка сезона траје 365 дана и да се повећа број ноћења по једном туристи.

"То можемо да урадимо само кроз побољшање тренутне понуде и са њеним проширивањем како у областу културних садржаја, тако и кроз инфраструктуру у самом граду", навео је Радић.

Радић је рекао да овај статус сваком туристи говори да се у Требињу налазе значајни туристички објекти које могу да посјете, те да доноси олакшице које ће у наредном периоду бити и презентоване.

У Требињу је регистровано 1.850 лежајева, док се сваке године приход од боравишне таксе повећава у просјеку од 30 до 50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана