Требиње плодно тло за улагање

Ратомир Мијановић
Требиње плодно тло за улагање

Требиње - Инвеститори из Холандије и Турске желе у Требињу да улажу у текстилну индустрију, обнову Старог града те друге пројекте. Да је град на Требишњици плодно тло за инвестиције показали су и други учесници дводневне Инвестиционе конференције "Инвестирај у Требиње 2017", која је почела у петак.

На овој конференцији, која је под покровитељством града Требиња и уз подршку предсједника РС Милорада Додика, окупила инвеститоре из цијелог свијета, представљени су инфраструктурни, пољопривредни и туристички потенцијали, као и законодавно-правне погодности, које најјужнији град РС нуди улагачима.

- Зашто инвестирати у Требиње? Зато што је европско тржиште надохват руке, зато што овдје успијева све, јер имамо ефикасну локалну управу, зато што Требиње има хидропотенцијал, потенцијал за пољопривреду, туризам и привреду уопште. Зато што имамо квалификовану радну снагу прилагодљиву потребама тржишта и зато што је наша пореска политика стимулативна, а оперативни трошкови ниски - рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић отварајући скуп у препуној сали Културног центра.

Петровић је истакао да је први циљ Инвестиционе конференције да улагачима буде представљена визија Требиња и његовог развоја у наредних 15 година.

Додао је да у Требињу постоји огроман потенцијал за градњу стамбено-пословних објеката, издвојивши пословну зону Волујац и економску зону Ново Требиње, наводећи да стално раде на развоју саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

- Инвеститорима је на располагању 887 хектара земљишта у власништву града, регистрација предузећа са страним удјелом изједначена је са домаћим. Рента се умањује за 99 одсто за производне објекте, као и накнада за уређење земљишта, која се умањује за 25 процената - навео је Петровић.

Власник текстилне компаније "Б и Б текстил група" из Холандије Барт Брауер рекао је да жели да инвестира у текстилну индустрију напомињући да је на конференцију стигао да би се детаљније упознао о могућностима обнове старих погона и о радној снази. Казао је да је заинтересован и за дизајнирање и развој брендова на овом подручју.

Представници турске Привредне коморе исказали су заинтересованост за улагања у грађевинарство и хотелијерство, а кажу да им је посебно интересантан Стари град који датира из османлијског периода.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић истакао је да је Требиње "мотор" развоја Херцеговине, прије свега, у туризму и пољопривреди.

Отварању конференције, између осталих, присуствовали су и други министри РС те представници привредних комора РС, ФБиХ и Србије, амбасадори те епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Конференцију су пратили и потенцијални улагачи из Србије, Русије, Кине, Аустрије, Турске и Грчке, а у послијеподневним часовима скупу је требало да се придружи и предсједник РС.

У оквиру конференције у петак су одржана три панела, инфраструктура, привреда и пољопривреда и туризам, док су за данас (субота) били у плану разговори о законодавно-правним погодностима улагања у Требиње и прекограничној сарадњи.

Посебну пажњу у петак изазвало је обраћање генералног директора компаније "Свислајон" Родољуба Драшковића.

- Неопходно је да се инвестира у реални сектор, јер требињски и херцеговачки народ хоће и зна да ради - рекао је Драшковић који је најавио да ускоро у Требињу отвара погон за производњу дјечје органске хране.

Субвенције

Лука Петровић је истакао да је у 2017. години планирано издвајање за субвенције бруто плата за новозапослене раднике у износу од пола милиона КМ, а у 2018. милион марака. Како је навео, Требиње је у процесу добијања БФЦ стандарда и увођења ИСО стандарда, а у процесу реализације је Академија лидерства за прекограничну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана