Требиње плаћа отказ, Вишеград игнорише закон

Милијана Латиновић
Требиње плаћа отказ, Вишеград игнорише закон

Требиње, Вишеград - Да би смањили градску администрацију, у Требињу су ове године у буџету намијенили укупно 250.000 марака за оне који пристану да напусте посао, док се рјешење проблема вишка радника у Вишеграду не назире.

Законом о локалној самоуправи који је донесен 2016. године предвиђено је да градске и општинске администрације на 1.000 становника могу да имају максимално три запослена.

Рекордер по вишку радника је Требиње, у чијој је Градској управи прије двије године вишак било око 200 запослених. 

Градоначелник Требиња Лука Петровић истиче да је по доласку на чело града у управи затекао 344 радника.

- Успјели смо смањити вишак запослених. Неким радницима су уручене радничке књижице, нисмо продужавали уговоре који су били на одређено вријеме, а неки су отишли у пензију - рекао је Петровић.

Он је додао да је у Градској управи сада 238 запослених, од чега је њих 108 вишак.

- Према неким процјенама, 25 радника ће током ове године добровољно отићи, за чије отпремнине је буџетом града предвиђено 250.000 КМ - истакао је Петровић и додао да ће ако буде потребно и у идућој години планирати новац у буџету за ове намјене.

За разлику од Требиња, у општини Вишеград, гдје је вишак 40 запослених, о смањењу општинске администрације не размишљају, а примједбу имају и на законске прописе.

- Три запослена на 1.000 становника по мени није коректно рјешење. Сматрам да општина Вишеград не би могла да функционише са 35 радника, колико би имали према овим законским прописима - рекао је начелник Вишеграда Младен Ђуревић. 

Он предлаже да се покрене процедура измјене ових прописа, те да умјесто три на 1.000 становника буде пет запослених у општинској, односно градској администрацији.

- У прошлој години троје радника је отишло у пензију, па смо у два налета запослили нових шест, тако да сада имамо 74 радника у општинској администрацији - истакао је Ђуревић и додао да је по доласку на мјесто начелника у општини затекао 71 радника. Истиче да би било кога од запослених у данашње вријеме било непримјерено прогласити технолошким вишком.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић казала је недавно да је захваљујући поменутом закону заустављен тренд прекомјерног запошљавања, али да и даље највише проблема има у Требињу и Вишеграду.

Закон

Законом о локалној самоуправи је прописано и да укупан број запослених на одређено вријеме и лица ангажованих по другим основама у градској, односно општинској управи не може бити већи од десет одсто од броја запослених на неодређено вријеме.

Како би била рационализована локална управа, предвиђено је и да општине са мање од десет запослених немају одјељења или службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана