Trebinje dobija sigurnu kuću

ATV
Trebinje dobija sigurnu kuću

Trebinje - Za 13 godina braka Milena je rodila petoro djece. Sa rođenjem drugog od supruga je dobila prvi šamar, a onda i batine.

Nasilje je trajalo godinama, bježala je kod roditelja i završavala u bolnici, ali se vraćala mužu. Da ga zauvijek napusti i razvede se presudilo je rođenje petog djeteta.

"Dolazimo iz bolnice treći dan, a četvrti dan dobijem batine, ne što dobijem ja batine nego što dobije i moje peto dijete i zbog udarca u glavu 23 dana bilo je u bolnici u Podgorici. E to je bilo presudno kada sam ja presjekla to i shvatila. Shvatila sam da više nema povratka da više ne mogu nasjedati na obećanja biće bolje jer nije bilo bolje”, rekla je Milena Cvjetković Ambulija, žrtva nasilja u porodici.

Glavni razlog Milenine teške priče bio je alkohol. Priznaje da je to kasno shvatila. Svima poručuje da ne trpe nasilje kog je u Hercegovini sve više. Baš zato će se u Trebinju ove godine napraviti i prva sigurna kuća.

"Ta sigurna kuća sigurno će na žalost raditi punom parom iz razloga što mi još uvijek živimo u jednoj patrijahalnoj sredini gdje se smatra normalnim da se pretrpi”, rekla je Ljiljana Čičković iz Ženskog centra Trebinje.

Da je broj slučajeva nasilja u porodici sve veći pokazuje i podaci u policiji. Samo za prvih pet dana ove godine evidentirana su dva takva krivična djela. Pravila nema – muževi tuku žene, a djeca roditelje.

"Pretežno gdje su žrtve muškarci dešava nam se nasilje u porodici upućeno od strane djece prema roditeljima. Kada su u pitanju supružnici u 90% slučajeva su žrtve žene”, rekao je načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet PU Trebinje Đorđe Avdalović.

Na području Hercegovine u prošloj godini je bilo 26 slučajeva nasilja u porodici. Prema podacima najviše se tuku u Trebinju i Bileći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana