Требиње добија сигурну кућу

ATV
Требиње добија сигурну кућу

Требиње - За 13 година брака Милена је родила петоро дјеце. Са рођењем другог од супруга је добила први шамар, а онда и батине.

Насиље је трајало годинама, бјежала је код родитеља и завршавала у болници, али се враћала мужу. Да га заувијек напусти и разведе се пресудило је рођење петог дјетета.

"Долазимо из болнице трећи дан, а четврти дан добијем батине, не што добијем ја батине него што добије и моје пето дијете и због ударца у главу 23 дана било је у болници у Подгорици. Е то је било пресудно када сам ја пресјекла то и схватила. Схватила сам да више нема повратка да више не могу насједати на обећања биће боље јер није било боље”, рекла је Милена Цвјетковић Амбулија, жртва насиља у породици.

Главни разлог Миленине тешке приче био је алкохол. Признаје да је то касно схватила. Свима поручује да не трпе насиље ког је у Херцеговини све више. Баш зато ће се у Требињу ове године направити и прва сигурна кућа.

"Та сигурна кућа сигурно ће на жалост радити пуном паром из разлога што ми још увијек живимо у једној патријахалној средини гдје се сматра нормалним да се претрпи”, рекла је Љиљана Чичковић из Женског центра Требиње.

Да је број случајева насиља у породици све већи показује и подаци у полицији. Само за првих пет дана ове године евидентирана су два таква кривична дјела. Правила нема – мужеви туку жене, а дјеца родитеље.

"Претежно гдје су жртве мушкарци дешава нам се насиље у породици упућено од стране дјеце према родитељима. Када су у питању супружници у 90% случајева су жртве жене”, рекао је начелник Одјељења за општи криминалитет ПУ Требиње Ђорђе Авдаловић.

На подручју Херцеговине у прошлој години је било 26 случајева насиља у породици. Према подацима највише се туку у Требињу и Билећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана