Требиње: Спријечити градњу стамбено-пословног комплекса на стадиону Леотара

Срна
Требиње: Спријечити градњу стамбено-пословног комплекса на стадиону Леотара

Требиње - Руководство Фудбалског клуба /ФК/ "Леотар" наредних дана ће поднијети захтјев Одјељењу за просторно уређење и грађевинарство града Требиња за израду регулационог плана Полица, да би спријечили интересне групе да на мјесту стадиона направе стамбено-пословни комплекс, а стадион измјесте на неку ливаду са двије монтажне трибине.

У саопштењу ФК "Леотара" наводи се да је вријеме да "ствари узму у своје руке" и не дозволе отимање имовине грађана Требиња.

"Одлагање израде регулационог плана, који се ради већ пуних осам година иако је законски рок за израду плана шест мјесеци, води јасном циљу - отимању стадиона од клуба и изградњи стамбено-пословног комплекса на његовом мјесту", напомиње руководство клуба.

Они сматрају да је једина сметња том "сулудом плану" Клуб и његово руководство.

"Ми смо ту и будите сигурни да нас нећете сломити и да ћемо својим животима бранити имовину грађана Требиња. Искрено се надамо да ће нам се у захтјеву придружити и руководство Дома здравља и Болнице Требиње, као и власници околних парцела, а све с циљем трајног рјешења проблема", кажу у ФК "Леотар".

У саопштењу се наводи да је након усвајања регулационог плана руководство ФК "Леотар" спремно да пренесе власништво свог околног земљишта на град Требиње у замјену за регулисање кредита према Бобар банци, на начин као што је понудио стечајни управник банке - "пребијањем" средствима која су граду остала заробљена на истој банци.

"На тај начин, ако стварно постоји воља Градске управе, рјешавамо проблем кредита и спасавамо имовину грађана Требиња од одласка у ликвидациону масу Бобар банке", наводи се у саопштењу ФК "Леотар".

У саопштењу се напомиње да 2000. године дуг ФК "Леотар" није постојао, те да су прва дуговања настала започињањем пројекта "Европски Леотар".

"Као посљедица стварања шампионске генерације која је освојила титулу првака БиХ и започињањем реконструкције стадиона да би испуњавао услове одржавања европских утакмица, дуг ФК жЛеотарж у сезони 2002/2003. износи 1.100.000 КМ", додаје се у саопштењу и истиче да од тог датума датира и дуг према Хотелу "Леотар" чија је основица износила 236.000 КМ.

Руководство ФК "Леотара" напомиње да је криза у овом клубу настала промјеном градске власти 2004. године и несарадњом са државом, као и законима наметнутим од високог представника у БиХ, а у вези са финансирањем спортских колектива од јавних предузећа.

"Та криза доноси покретање судских поступака, који резултују пресудама против Фудбалског клуба и активирањем камата по основу судских пресуда, које се жвукуж до данашњег дана", наводи се у саопштењу и додаје да Клуб у наредним годинама покушава, продајом имовине за изградњу стамбене зграде на Полигону и узимањем кредита, да затвори дуг и спријечи активирање баснословних камата по судским пресудама.

У "Леотару" истичу да је визија Клуба да што прије створе самоодржив колектив, који ће бити мјесто запошљавања младости Требиња.

"Небројено смо пута објашњавали и износили елаборате о начину самоодрживог пословања, али то очигледно некоме смета, јер му је лична корист важнија од општег добра. На крају сваке године, када се све сабере, враћамо камате, а дуг остаје исти", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је данашњи дуг ФК "Леотар" мањи од милион марака, али да је и то упитно, јер, како кажу, рушењем договора и активирањем блокаде рачуна од Бобар банке повлачи све остале повјериоце и активира постојеће камате, ако их не исплате до краја године.

"Градоначелник Славко Вучуревић и његови сарадници који руководе градом то добро знају и својски се труде да нас гурну у провалију", тврди руководство ФК "Леотар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана