Trebinje: Platanima režu trule grane

R. Mi.
Trebinje: Platanima režu trule grane

Trebinje - Poslije ispitivanja stabala čuvenih trebinjskih platana, koje su obavili timovi njemačke firme "Nirnberška njega stabala" i "Gradskog zelenila" iz Beograda, juče je počelo njihovo orezivanje i uklanjanje suvih i trulih grana, koje su u posljednje vrijeme otpadale i predstavljale svakodnevnu opasnost za prolaznike.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi Trebinje Mirjana Ratković istakla je da će biti orezano svih 16 platana u centru grada. Dodala je da će na krošnji platana uz spomenik Njegošu biti urađeno sidrenje kako bi se osigurala bezbjednost građana i spomenika u slučaju jakog vjetra.

- Na stablima platana na kojima su prethodne analize pokazale da postoje oštećenja biće urađen "puling test", odnosno simulacija na udar vjetra. Najvažnije je da nijedno stablo neće biti potpuno uklonjeno. Orezivanje platana biće završeno u narednih sedam dana - istakla je Ratkovićeva.

Radove, čija je vrijednost 30.000 evra, izvodi njemačka firma, koja pored izrađenog elaborata i obavljenih ispitivanja od juče radi i na orezivanju platana.

Stručni tim njemačke firme "Nirnberška njega stabala" i "Gradskog zelenila" iz Beograda su u proteklih nekoliko dana uradili vizuelne i unutrašnje preglede stabala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana