Требињцу Југу Илићу љубав спојила гусле и вестерне

Ратомир Мијановић
Требињцу Југу Илићу љубав спојила гусле и вестерне

Требиње - Многи Херцеговци Југослава Југу Илића познају као врсног гуслара, али ријетко ко зна да је он један од најстраственијих љубитеља, али и познавалаца вестерн филмова.

Посједује колекцију од више стотина снимака вестерн филмова, а како каже, погледао их је и запамтио више од хиљаду.

- Пасионирани сам љубитељ вестерна. Имам збирку од 300 филмова, ти су ми омиљени. Колико ми финансијске могућности дозвољавају, сакупљам и ситнице везане за њих. Погледао сам их да више не знам ни број. Код куће, кад сједнем да гледам филмове, гледам их сам. Досадио сам свима са вестернима - прича са осмијехом Југо.

Што је још интересантније, све му то остаје у меморији.

- Докле је то стигло, колико изнова гледам ове филмове, напамет сам их научио - вели Југо који до најситнијих детаља зна све о овим филмовима, ко у њему глуми, ко је режирао, кад је сниман, која му је насловна мелодија, ко пјева...

Много је детаља везаних за ову његову љубав, а сви у себи имају велику дозу хумора. Посебно се издваја догађај са једног фестивала гуслара у Обреновцу.

- Идући по фестивалима, сакупљао сам филмове, упознавао се са људима, ширио познанства и знања о вестернима. На фестивалу у Обреновцу, по завршетку концерта, долази један мој познаник и носи три препуна пакета вестерна. Намјеравао сам да купим нове филмове за своју колекцију. Замислите само сцену, ја у херцеговачкој ношњи, са њим разговарам, а људи прилазе и ништа им није јасно. Ту смо ми причали дуго, и када су ме колеге гуслари упитали колико сам купио филмова, рекао сам им - ниједан. Све сам их имао. Чудили су се и они и мој познаник из Обреновца - прича Југо.

Често другима позајмљује филмове, а како каже, највећи је проблем што заборављају да их врате, па их онда мора подсјећати.

- Понекад ми се учини да сам ја један од "посљедњих Мохиканаца", љубитеља вестерна. У посљедње вријеме се све мање снимају. У Холивуду владају високобуџетни филмови, а ту за вестерн нема мјеста. Али ја сам упоран па ипак пронађем понешто. Тешко, али нађем. Досађивао сам власницима видеотека питањем: "Има ли неки нови каубојац". Упоран сам ја - рече Југо.

На питање одакле толика љубав према вестернима, Југо каже да много воли природу и риболов, а све се то некако наслања једно на друго.

Колекција

Најстарији филм који Илић посједује је "Сребрна мамуза" Роја Роџерса са почетка тридесетих година прошлог вијека.

Овај гуслар намјерава да обогати своју колекцију те да набави и многе ситнице које симболизују Дивљи запад. Да, како рече, љубав према вестерну још дуго, дуго потраје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана