Требињац Марко Алексић мотоциклом покорио Сјеверни рт

Ратомир Мијановић
Требињац Марко Алексић мотоциклом покорио Сјеверни рт

Требиње - Марко Мајо Алексић стигао је мотоциклом у једну од најсјевернијих тачака Европе - Нордкап (Сјеверни рт), поставши тако први Требињац који је то постигао возећи из свог родног града.

Алексић је до поларног круга стигао са још пет бајкера, а на експедицију која је сан скоро сваког власника мотоцикла, кренуо је скоро неспреман.

- Ја сам посљедњи придружени члан екипе, који је најмање размишљао о овом путовању, а најприје ми се остварио сан - рекао је Алексић.

Путешествије бајкера трајало је 24 дана, а Алексић је у том периоду прешао 10.500 километара, више од остатка екипе, којем је финиш путовања био у Панчеву, а он је наставио даље ка Требињу.

- Дневно смо прелазили 400 и више километара. Није баш пријатно прећи толико километара по киши и температури од око десет степени Целзијуса. Чак 15 дана пута пратила нас је киша - казао је он и додао да је са колегама бајкерима спавао по бунгаловима у шумама, камповима поред пута, студентским домовима, хостелима.

Уз пут су обишли бројне знаменитости, од села Дједа Мраза у Лапонији, норвешких острва у Атлантском океану, сјеверне Данске, Њемачке, Чешке, Мађарске, Србије.

Најбољи утисак на Алексића оставила је Пољска, али и Норвешка, док је Финску описао као земљу са пуно шуме, мочвара, језера...

Синиша Штампић Лале, који је организовао ово путовање, каже да пут који су прешли није неуобичајен подухват у данашње вријеме, али да је то засигурно био прије 30 година, када је један његов пријатељ "пони експресом" (мотором са педалама) дошао до Нордкапа.

Током путовања међу бајкерима се родило ново пријатељство.

Поларна свјетлост

Марко Алексић каже да је Сјеверни рт посебно мјесто.

- Кад је лијепо вријеме са хриди, која је висока око 300 метара, види се море. Праву поларну свјетлост нисмо успјели да видимо, јер смо најсјевернију тачку Европе посјетили током љета, а она се најбоље види зими. Искусили смо тек дјелић поларне свјетлости која током ноћи највише подсјећа на свитање или сумрак - казао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана