Тијанa Бабић ученицa бањалучке Гимназије игром са бројевима до Хонгконга

Анита Јанковић
Тијанa Бабић ученицa бањалучке Гимназије игром са бројевима до Хонгконга

Бањалука - Страствени заљубљеник у математику, ученица другог разреда бањалучке Гимназије Тијана Бабић представљаће БиХ заједно са још петоро колега из ФБиХ на Међународној математичкој олимпијади која ће средином јула бити одржана у Хонгконгу.

Да Српска има изузетне математичаре још једном је показала ова талентована Гимназијалка која на Свјетску математичку олимпијаду одлази као четвртопласирана из БиХ. Она се за пласман борила у Високом заједно са још 40 својих вршњака.

- Имали смо шест занимљивих идејних задатака, много љепших него претходних година. Волим такве задатке јер математика није само рачуница, већ и начин размишљања, логички приступ рјешавању проблема - описује Бабићева своју љубав према овој науци.

Додаје да је задовољна пласманом и да ће дати све од себе да освоји медаљу у Азији. Каже да још није почела са припрема јер има много школских обавеза, али да јој је најдража област комбинаторика, те да такве задатке прижељкује у Кини.

- Недавно сам се такмичила на Балканијади у Албанији, због чега сам одсуствовала из школе па сам пропустила много градива. Чим све надокнадим крећем са припремама за олимпијаду - прича Бабићева.  

Ова гимназијалка често је побјеђивала на школским такмичењима. Поносна је власница златне медаље коју је освојила крајем прошле године на европском математичком купу, а ове године сребро у Румунији на женском математичком купу.

Сматра да је таленат наслиједила од родитеља, а раме уз раме с њом по рјешавању задатака стоји њена старија сестра Милица, такође освајач бројних математичких медаља.  

- Код математике није пресудан таленат већ вјежбање, а ја волим игру бројевима па вјежбам кад год имам слободног времена. Многе задатке проналазим на интернету и тако провјеравам своје знање. Понекад одлазим на кампове гдје са својим вршњацима рјешавам математичке заврзламе - испричала је Бабићева.

Пут до медаља није нимало лак. Незадовољство третманом надлежних институција оставило је, како каже, горак укус. Она се пожалила да је приликом одласка на Балканијаду у Албанију почетком маја ове године морала сама да сноси трошкове пута иако су јој у Министарству просвјете и културе РС обећали дати 200 марака. Међутим, то је није обесхрабрило да вриједно вјежба како би се изборила за учешће и на другим такмичењима.

Као вођа домаће екипе у Кину ће ићи асистент Филозофског факултета у Источном Сарајеву Јелена Радовић, која је иначе као средњошколац наступала на бројним математичким такмичењима и освајала признања.

- Веома сам узбуђена због одласка у Хонконг, јер велика је одговорност бранити радове читаве екипе и надам се да ћу то одрадити што је најбоље могуће - рекла је Радовићева.  

Она је истакла да је Бабићева изузетно добар математичар, те да јој је и прошле године мало недостајало да избори мјесто за олимпијаду.

Златна математичарка из Бањалуке путоваће у Азију са још петоро средњошколаца из Сарајева. Заједно с њом иду Златко Салко Лагумџија, Неира Куртовић, Адиса Болић, Емин Мркоња и Амар Курић.

Финансирање одласка

Финансијски проблеми који су прошле године пратили одлазак на олимпијаду у Тајланд ове године ће изостати.  

- Већ су ме звали из Педагошког завода РС и рекли да ове године неће бити проблема у вези са плаћањем авионских карата као лани. Чак постоји могућност да добијемо новац за организовање припремне наставе од пет дана у Источном Сарајеву, гдје ћемо позвати цијелу екипу и вјежбати с њима задатке са претходних олимпијада - рекао је предсједник Друштва математичара РС Видан Говедарица.

Представници БиХ на такмичењу у Хонгконгу

- Тијана Бабић

- Салко Лагумџија

- Неира Куртовић

- Адиса Болић

- Емин Мркоња

- Амар Курић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана