Težak rastanak sa 17 bijelih ljepotana

Brane Radulović
Težak rastanak sa 17 bijelih ljepotana

Prnjavor - Prva ovogodišnja javna prodaja viška grla na ekonomiji Lipicanerske ergele "Vučijak" u prigradskom naselju Lužani ocijenjena je u poslovodstvu najstarijeg prnjavorskog preduzeća uspješnom.

U ponudi je bilo 27 grla srednjeg i starijeg starosnog doba, a za sve lipicanere karakteristično je da su veoma dobre kondicije i zavidnog zdravstvenog stanja. Ergela se oprostila od 17 konja, koje su radnici "Vučijaka" ispratili sa pomiješanim osjećanjima.

- Sa ovim grlima smo od njihovog dolaska na svijet. Zbližili smo se, međusobno smo se "razumijevali" i voljeli, pa rastanak teško podnosimo. S druge strane, u našim smještajnim kapacitetima bilo je 112 grla, što je iznad naših mogućnosti da im obezbijedimo dovoljne količine hrane - kaže mladi radnik ergele Stefan Segić.

Kao i na prošlogodišnjim licitacijama, kada je ispraćeno tridesetak konja, ponovo je najveći kupac bio Đorđe Živković iz Mačvanskog Prnjavora, mjesne zajednice u šabačkoj opštini.

- Pazario sam ovoga puta 12 grla, jer mi je odavno poznata vrednost prnjavorskih lipicanera, pa ću proširiti i obogatiti vlastitu ergelu u kojoj je do sada bilo 50 belih lepotana. Prodajna cijena od 250 do 1.500 maraka, koliko je koštao rasplodni pastuv Neretva Maestozo, bila je u skladu sa mojim finansijskim mogućnostima. Za ovako lepa grla novca uvek mora biti, pa makar odvajao od usta - istakao je Živković.

Direktor prnjavorske ergele Miroslav Milanković, koji je nadgledao licitaciju, zadovoljan je efektima prodaje i neizbježnom racionalizacijom, jer je broj grla sada smanjen ispod stotinu lipicanera svih starosnih kategorija.

Ergelom gazduje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje od prije četiri godine redovno obezbjeđuje dotacije za funkcionisanje ergele i plate za 13 zaposlenih. Ergela je ovog proljeća postala bogatija za desetoro ždrebadi, a do kraja narednog mjeseca na svijet će doći još petoro.

Sajam

Ugledni uzgajivač konja Đorđe Živković iskoristio je boravak u Lužanima da pozove sve učesnike javne prodaje i radnike "Vučijaka" na godišnji sajam lipicanera.

Sajam će 13. avgusta biti održan u njegovom rodnom mjestu u kome je Živković na čelu mjesne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana