Тежак растанак са 17 бијелих љепотана

Бране Радуловић
Тежак растанак са 17 бијелих љепотана

Прњавор - Прва овогодишња јавна продаја вишка грла на економији Липицанерске ергеле "Вучијак" у приградском насељу Лужани оцијењена је у пословодству најстаријег прњаворског предузећа успјешном.

У понуди је било 27 грла средњег и старијег старосног доба, а за све липицанере карактеристично је да су веома добре кондиције и завидног здравственог стања. Ергела се опростила од 17 коња, које су радници "Вучијака" испратили са помијешаним осјећањима.

- Са овим грлима смо од њиховог доласка на свијет. Зближили смо се, међусобно смо се "разумијевали" и вољели, па растанак тешко подносимо. С друге стране, у нашим смјештајним капацитетима било је 112 грла, што је изнад наших могућности да им обезбиједимо довољне количине хране - каже млади радник ергеле Стефан Сегић.

Као и на прошлогодишњим лицитацијама, када је испраћено тридесетак коња, поново је највећи купац био Ђорђе Живковић из Мачванског Прњавора, мјесне заједнице у шабачкој општини.

- Пазарио сам овога пута 12 грла, јер ми је одавно позната вредност прњаворских липицанера, па ћу проширити и обогатити властиту ергелу у којој је до сада било 50 белих лепотана. Продајна цијена од 250 до 1.500 марака, колико је коштао расплодни пастув Неретва Маестозо, била је у складу са мојим финансијским могућностима. За овако лепа грла новца увек мора бити, па макар одвајао од уста - истакао је Живковић.

Директор прњаворске ергеле Мирослав Миланковић, који је надгледао лицитацију, задовољан је ефектима продаје и неизбјежном рационализацијом, јер је број грла сада смањен испод стотину липицанера свих старосних категорија.

Ергелом газдује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које од прије четири године редовно обезбјеђује дотације за функционисање ергеле и плате за 13 запослених. Ергела је овог прољећа постала богатија за десеторо ждребади, а до краја наредног мјесеца на свијет ће доћи још петоро.

Сајам

Угледни узгајивач коња Ђорђе Живковић искористио је боравак у Лужанима да позове све учеснике јавне продаје и раднике "Вучијака" на годишњи сајам липицанера.

Сајам ће 13. августа бити одржан у његовом родном мјесту у коме је Живковић на челу мјесне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана