“Термос-кошница” донијела злато Требињцу

Ратомир Мијановић
“Термос-кошница” донијела злато Требињцу

Требиње - Изуми “термос-кошница” и “наочари без оквира и дршки” иноватора Драгана Спаића и Борка Бабаља побрали су најбоље оцјене на сајмовима иновација у Кини и Македонији, а млади Требињци окитили су се са четири медаље.

Спаић је за своју прву иновацију “термос-кошницу” на истовремено одржаним сајмовима у Кини и Скопљу освојио златну и бронзану медаљу, те специјалну диплому Удружења иноватора “Грађанско иновирање” из Сингапура.

Спаић, апсолвент на Медицинском факултету у Фочи, каже да је идеја о овом изуму настала спонтано, из потребе да помогне оцу, који је, и након операције, желио да настави да се бави пчеларством.

- Оцу је постало тешко да преноси кошнице, а није желио да одустане од пчеларства. Моја сестра Маја и дјевојка Татјана размишљали смо како да осмислимо лакше кошнице, које ће задржати најбоље особине дрвених кошница, јер је дрво природно станиште пчела. Ријешили смо да конструкција буде од дрвених носача, са три слоја: спољашњим од пластике, средњим од стиропора и меким дрветом са унутрашње стране. Идеју смо предложили мом оцу Обраду, који је професор. Он је направио конструктивно рјешење, и у сарадњи са комшијом столаром Радом Параносом, направили смо два прототипа, која смо поставили у два различита пчелињака, а добри резултати нису изостали - прича Спаић.

У сарадњи са Удружењем иноватора источне Херцеговине и Асоцијацијом иноватора БиХ изум је патентиран и представљен на сајмовима. Прве понуде за производњу показатељ су да ова иновација има будућност.

- Велику захвалност дугујем и предсједницима нашег удружења и Асоцијације иноватора БиХ Борку Бабаљу и Хусеину Хујићу. Награде су велики вјетар у леђа јер смо већ добили понуде за производњу термос-кошница у Македонији - прича млади иноватор. Додаје да су термос-кошнице дупло лакше и јефтиније од постојећих дрвених кошница, а њихова конструкција обезбјеђује одличну терморегулацију, што доприноси и умножавању пчелињих друштава, али и повећању количине меда.

- Осим тога, смањени су трошкови за одржавање кошница - наводи талентовани Требињац. И мед из термос-кошница већ осваја награде. На недавно одржаном сајму меда и пчелињих производа у Тузли награђен је златном медаљом. ++++++++

Бабаљ

Његов искуснији колега, предсједник Удружења иноватора источне Херцеговине и члан Свјетске федерације иноваторских организација Борко Бабаљ скромно каже да његове двије медаље, бронзана у Кини и сребрна у Скопљу, за већ награђивани изум “наочари без оквира и дршки” и нису толико значајне, колико је важан успјех прве иновације младог Спаића.

- Иако имам скоро 60 интернационалних награда, радује ме да се изнова вреднује квалитет мог рада - каже Бабаљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана