Teologija djevojkama draža od medicine

Radmila Đević
Teologija djevojkama draža od medicine

Foča - Širenje vjerskih i duhovnih vidika kroz teologiju odavno više nije rezervisano isključivo za muškarce, a pripadnice ljepšeg pola sve se češće odlučuju za bogosloviju kao svoj životni poziv.

Studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, koji je jedini u RS, lani su pohađale 54 žene, od čega njih 39 na Pravoslavnoj teologiji, a ostatak na Bogoslovsko-pastirskom programu. U akademskoj 2017/2018. godini od ukupno 430 brucoša upisano je pet žena.

Teologija je postala i životni poziv za Milicu Lukić iz Foče, koja je medicinsku literaturu zamijenila duhovnim knjigama. Lukićeva je četvrta godina Bogoslovskog fakulteta i kaže da se nijednog trenutka nije pokajala zbog svog izbora.

- Napuštanje medicinskih i opredjeljenje za bogoslovske nauke izazvalo je dosta čuđenja u mom okruženju. Nisu izostale ni predrasude da teologiju kao nauku izučavaju muškarci. To je bilo čudno svima, međutim, kada su vidjeli koliko uživam na ovom fakultetu, prihvatili su to i shvatili da sam to zapravo ja. Moj momak, a danas i suprug, nastavio je da studira medicinu, ja sam se okrenula teologiji. Danas i sam kaže da će on liječiti tijelo, a ja dušu, i tako ćemo biti na korist društvu - ispričala je Lukićeva.

Po završetku studija voljela bi, kako kaže, da bude vjeroučiteljica.

- Voljela bih da predajem vjeronauku u školi, vidim se u tome, ali neka dalji slijed mojih životnih događaja bude Božja promisao, ja ću biti kao i do sada zadovoljna - ističe Lukićeva.

Sa ništa manje optimizma i zadovoljstva o teologiji govori i Fočanka Slađana Ćuković, studentkinja treće godine Bogoslovskog fakulteta.

- Svima nama pravoslavnim hrišćanima zajedničko je da želimo da usavršavamo vjeru i znanje o vjeri, ali i tragamo za smislom. Da budemo i vjernici i dobri ljudi. Mi kao laici nemamo nekada toliki uvid u to, šta je vjera, šta nam nudi i otkriva, što se može saznati upravo kroz izučavanje teologije. Upravo zbog toga sam se i opredijelila za ovaj fakultet - priča Ćukovićeva.

Nakon što četvorogodišnje studiranje privede kraju, Ćukovićeva planira da se upiše i na master studije na ovom fakultetu. Želja joj je da takođe predaje vjeronauku u školi.

- Sve naravno dalje zavisi od mogućnosti i povoljnosti koje budem imala. Voljela bih predavati vjeronauku, učiti mlade naraštaje o vjeri, približiti im pravoslavlje i suštinu vjere - rekla je ova mlada Fočanka.

Široki vidici

Milica Lukić kaže da je teologija izuzetno zanimljiva nauka koja daje odgovore na brojna pitanja, o smislu, životu, neprolaznosti i nauka koja je u vezi sa brojnim drugim naukama.

- Zahvaljujući teologiji imate širok pogled na svijet, a i duhovno se gradite i sazrijevate u današnjem svijetu u kojem se instant živi i u kojem je bitna instant sreća - dodala je Lukićeva, kojoj se izuzetno dopada svestrani pristup nastavi koje praktikuju profesori fočanskog Bogoslovskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana