Takmičenje za osnovce u Bijeljini: Predstavili kulturu i običaje nacionalnih manjina

Lj. A.
Takmičenje za osnovce u Bijeljini: Predstavili kulturu i običaje nacionalnih manjina

Bijeljina - Učenici osnovnih škola iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara juče su, na devetom regionalnom takmičenju pod nazivom "Upoznajmo se! Nacionalne manjine u BiH" žiriju i publici predstavili kulturu i običaje nekih od 17 nacionalnih manjina koje žive u Republici Srpskoj i BiH.

Prosvjetni radnici ističu da to takmičenje obilježava mali jubilej i simbolično zatvara krug cijele jedne generacije učenika u 18 osnovnih škola, koja je, praktično, odrasla uz ovaj projekat i kroz druženje i zabavu doprinijela da bude zaštićena kultura i posebnost nacionalnih manjina.

- Različitosti uvijek treba da budu nešto što nas spaja, a ne razdvaja, da tražimo u njima bogatstvo i njegujemo kod naše djece toleranciju i dobrotu, kao snagu, ljepotu i mudrost za bolju budućnost - poručio je šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić.

Učenici su, predstavljajući nacionalne manjine, pripremili panoe, video-prezentaciju i gastro kutak sa nacionalnim jelom te manjine, a svoje poznavanje iz ove oblasti pokazali su i na kvizu.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Srpske Franjo Rover je rekao da će narednih dana takvo takmičenje biti održano i u Prnjavoru i Prijedoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana