Такмичење за основце у Бијељини: Представили културу и обичаје националних мањина

Љ. А.
Такмичење за основце у Бијељини: Представили културу и обичаје националних мањина

Бијељина - Ученици основних школа из Бијељине, Угљевика и Лопара јуче су, на деветом регионалном такмичењу под називом "Упознајмо се! Националне мањине у БиХ" жирију и публици представили културу и обичаје неких од 17 националних мањина које живе у Републици Српској и БиХ.

Просвјетни радници истичу да то такмичење обиљежава мали јубилеј и симболично затвара круг цијеле једне генерације ученика у 18 основних школа, која је, практично, одрасла уз овај пројекат и кроз дружење и забаву допринијела да буде заштићена култура и посебност националних мањина.

- Различитости увијек треба да буду нешто што нас спаја, а не раздваја, да тражимо у њима богатство и његујемо код наше дјеце толеранцију и доброту, као снагу, љепоту и мудрост за бољу будућност - поручио је шеф кабинета градоначелника Бијељине Миле Пејчић.

Ученици су, представљајући националне мањине, припремили паное, видео-презентацију и гастро кутак са националним јелом те мањине, а своје познавање из ове области показали су и на квизу.

Предсједник Савеза националних мањина Српске Фрањо Ровер је рекао да ће наредних дана такво такмичење бити одржано и у Прњавору и Приједору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана