Tajna odrastanja iz đačkog pera Ane Marije Slijepčević

Milijana Latinović
Tajna odrastanja iz đačkog pera Ane Marije Slijepčević

Banjaluka - Molim te nemoj da budeš beživotni i dosadni namćor koji svakog kinji. Da znaš, takve viđam često i nije baš da me obaraju s nogu. Možda ćeš se nasmiješiti i pomisliti da sam djetinjasta, ali to je baš ono što želim da zadržiš u sebi.

Ovo je poruka koju je učenica sedmog razreda Osnovne škole "Vasa Čubrilović" iz Gradiške Ana Maria Slijepčević napisala pišući pismo sebi kao četrdesetpetogodišnjaku. Pismo ove djevojčice, koja ima svega 13 godina, proglašeno je za najljepše na 45. međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade. 

- Duguješ mi sretan život! Ako se pitaš odakle sve ovo, onda znaj da moje oči dobro razumiju ono što vide, a to je svijet odraslih, znaš klub kojem sad pripadaš. Svijet sa malo zabave i sa malo više obaveza, svijet koji misli da je na putu izgubio i ono što nikad nije ni imao - napisala je Ana Maria, želeći da kada odraste zadrži, kako kaže, sve svoje šarene balone i da sačuva dijete u duši.

- Pišem od kad sam krenula u školu, iz pismenih sastava uglavnom dobijam petice, a čitanje knjiga je sigurno najbolji recept za dobar sastav - istakla je Ana Maria.

Skromno dodaje da nagradu nije očekivala, te da je zbog toga uzbuđenje bilo ogromno kada je saznala da joj je dvolisnica iz sveske, pisana s puno ljubavi, donijela prvu nagradu.

Uzbuđenje i ponos ne krije ni njena majka, koja je s nevjericom primila vijest o rezultatima takmičenja.

- Vjerovali smo u nju i podržali je kada je odlučila da učestvuje na takmičenju, ali nas je vijest o pobjedi iskreno iznenadila. Srećni smo i ponosni - kazala je majka ove talentovane djevojčice Maja Slijepčević.

Drugo mjesto na takmičenju osvojio je učenik devetog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Banjaluke Andrej Kozić. 

- Potajno sam se nadao nagradi od trenutka kada sam napisao pismo i poslao na adresu pošte. Srećan sam jer je ovo samo potvrda da se ono što pišem i kako pišem sviđa i drugima - rekao je Andrej, kojem je ovo treća nagrada na takmičenju koje organizuju "Pošte Srpske".

Ističe da je ljubav prema književnosti nešto što ga ispunjava i čini srećnim. Kao dječaku koji je tek naučio da čita i piše uzor mu je bio Branko Ćopić, a kasnije tokom odrastanja počeo je da čita ozbiljniju i težu literaturu.

- U pismu sam opisao sebe kako ću izgledati za tri decenije, kada napunim 45 godina, u nadi da se ovaj i onaj Andrej kada se sretnu na stazama budućnosti neće stidjeti jedan drugog - rekao je Andrej.

Pisma ovih osnovaca izabrana su u konkurenciji od njih 340 pristiglih na adresu "Pošta Srpske". Pravo učešća imali su svi od devet do 15 godina, a tekst koji su pisali, dužine do 1.000 riječi, morao je sadržavati sve elemente pisma: adresu primaoca, zatim datum i mjesto, sadržaj, pozdrav, potpis i adresu pošiljaoca. 

Najljepši rad biće nagrađen sa 300, a drugi sa 200 KM. Osim toga, pobjednici će dobiti bicikl i druge vrijedne nagrade. Organizator je, pored prve dvije, obezbijedio i nagradu za treće mjesto na takmičenju, koje je pripalo učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Novog Grada Zdravki Šicar, a specijalna priznanja i poklon pakete dobiće još tri učesnika ovog takmičenja.

Na prošlogodišnjem takmičenju u pisanju pisama za mlade učestvovalo je 1.075 pisama iz cijele BiH, a najljepše pismo na temu "Pričajte nam o svijetu u kakvom biste željeli odrasti" napisala je učenica Osnovne škole "Mak Dizdar" iz Zenice Selma Husić.*

. Pismo Mostarke najljepše na svijetu

Po izboru Svjetskog poštanskog saveza, učenica osmog razreda Nataša Milošević iz Mostara napisala je najljepše pismo na svijetu u 2014. godini.

Natašino pismo je dirljiva priča stare violine. U svom tekstu ova, tada trinaestogodišnja djevojčica, poslala je snažne poruke ljubavi i prijateljstva, i naglasila veliku moć muzike i umjetnosti uopšte da utiču na naš život i mijenjaju ga.

Najbolja pisma:

< Ana Maria Slijepčević, OŠ "Vasa Čubrilović" Gradiška

< Andrej Kozić, OŠ "Vuk Karadžić" Banjaluka

< Zdravka Šicar OŠ "Sveti Sava" Novi Grad

Specijalna priznanja:

< Suzana Kučuk, OŠ "Branko Radičević" Banjaluka

< Milkica Savić Boljanić OŠ "Petar Petrović Njegoš" Banjaluka

< Anđela Savić OŠ "Miloš Crnjanski" Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana